Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design

Project: Magnolia Residence
Architects: mw|works
General Contractor: Frost Construction
Structural Engineer: PCS Structural Solutions
Location: Seattle, Washington, United States
Area: 3,790 sq ft
Photography: Andrew Pogue
Text by mw|works

This 2,900-square-foot home in Seattle’s Magnolia neighborhood was designed for an active couple looking for a strong connection to the outdoors, access to daylight, and a clear open plan. Their goal was to have a modest house within walking distance of neighborhood amenities that creatively solves the puzzle of openness and privacy on an urban lot.

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 1

Beginning at the street, board-formed concrete volumes of varying heights are sited to form a sequence of exterior and interior rooms which intertwine with the landscape. A wooden boardwalk slips over and through this series of spatial experiences to lead to the front door. Alongside it, a sunken landscape court slides into the Magnolia residence heightening the connection between garden and home. The primary living space opens broadly back onto the southwest facing court where wood framed glass doors allow the owners to live outside easily when the unpredictable Seattle weather allows. Floating above the courtyard level of living spaces and decks is a simple but bold black volume which creates cover below while encapsulating the private spaces of the home. Sliced Richlite panels are used to create an economical skin that catches the sun presents a unique texture to the street. A pivotal central stair of steel and charred fir bridges the upper and lower, inside and outside. The palette is simple and purposeful, infusing modern simplicity with warmth, craft, and detail.

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 2

Large windows maximize daylight and passive ventilation, creating a seamless connection to the landscape. Living spaces are drawn out beyond the home’s footprint and the garden drawn in, increasing integration into landscape and community while decreasing the need for conditioned space. Heating is achieved via a high efficiency natural gas boiler with hydronic radiant heat throughout the well-insulated home. High efficiency light fixtures, plumbing fixtures and appliances conserve energy and resources.

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 3

Although untrained in construction, the owner was able to participate and help offset costs by contributing his own physical labor to the job. In the end he assisted the general contractor with a wide variety of tasks including foundation waterproofing, installing rebar, pulling electrical wiring and installing lighting, torching the wood stair treads, and installing windows. His relentless energy and support of the design vision made a challenging goal a reality.

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 4

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 5

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 6

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 7

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 8

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 9

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 10

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 11

Magnolia Residence in Seattle / Mw|works Architecture + Design 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mountain Lakes Residence by KNOF Design

The Mountain Lakes Residence also had an emotional aspect for Susan Knof, Founder and Creative Director of KNOF Design, as one half of the client couple is a long-time friend.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

This project intends to refurbish a single-family house, severely affected by pathologies resulting from defective construction options. In addition of trying to correct the existing pathologies, we also intend to rectify the dysfunctions of spatial organization.

Victorian Semi in Toronto Gets a New Life

This renovation to a Victorian semi in Toronto’s Riverdale neighbourhood is a fine balance of restoration and the introduction of contemporary elements. The kitchen was moved from the rear of the house to the middle, with the dining room situated at the front of the house in the former parlour.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Best Practice Architecture has offered a brilliant solution to issues around multigenerational living and urban density with their latest Seattle project. The firm was hired by a Seattle homeowner to create Granny Pad: A spacious living quarters converted from a backyard garage.

Schindler Residence Takes Full Advantage of the Incredible Site

The original Schindler Residence was designed by FJ McCarthy for a corner lot near the top of Potrero Hill overlooking downtown San Francisco. The modernist home was designed to capture light from all floors with plenty of windows.

White River House / Robert Hutchison Architect

This small residence located on the banks of the White River five miles from Mt. Rainier quietly blends into the surrounding forest. White River...