Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects

- Advertisement -

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects

Architecture: Prentiss Balance Wickline Architects
Project: Whidbey Retreat
Location: Whidbey Island, Washington, United States
Photography: Steve Keating

Nestled into a second growth cedar forest on a 10 acre Whidbey Island parcel, this project consists of two artist’s studios, a house and a garage. These buildings are carefully arrayed around the site’s high point, each focused outward toward a distinct view of the adjacent cedars, gullies and small meadow. The buildings of Whidbey Retreat are expressed as industrial objects within the landscape, eschewing the idea of ‘blending’ with the surroundings and, instead, striving for a harmonious composition of elements in the forest – an arrangement encouraged by the adventurous aesthetic of the artist clients.

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 1

A neutral material palette of concrete, galvanized metal and polycarbonate is punctuated by moments of saturated color. The warm spectrum of colors was chosen with the clients on-site to compliment the cool palette of the surrounding woods and other exterior materials.

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 2

Double sloped roofs cap simple rectangular volumes, creating dynamic forms that respond to topography and light. Clerestories of polycarbonate panels fill the volume left by the elevated roof edge, admitting diffused light and obscuring the landscape into an artistic abstraction. The double slope roof is applied uniformly to the primary spaces yet the orientation varies to enhance the program of the associated space.

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 3

Concrete floors, white walls and warm wood tones provide a quiet and light filled interior, with art and furniture providing splashes of color. The entry is located at the intersection of two rectangular volumes, delineating the public and private spaces.

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 4

The studios mix fine detailing with an industrial aesthetic, as LVLs and pipe railings trace the edges of the lofted office space and exposed TJI’s sit on crisp, white walls. Long gallery walls provide space to hang the work, while the double height space, polycarbonate clerestory and skylights create an expansive space filled with natural light.

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 5

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 6

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 7

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 8

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 9

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 10

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 11

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 12

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 13

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects 14

- Advertisement -

Hedgerow House, Philadelphia / ISA – Interface Studio Architects

The Northern Liberties neighborhood of Philadelphia has a long history of quirky independence, re-settled by artists and creative professionals in the last two decades.

Cave House in Cordoba, Spain / UMMO Estudio

Cave House was rehabilitated as rural dwelling by the architects Andrés Moreno and Manuel Murillo of UMMO Estudio. The house is located in the...

Zinc House / OB Architecture

Zinc House is a contemporary house in a wonderful location overlooking the sea. The house was designed by British studio OB Architecture. The site presented...

A Stone Summerhouse in Greece Developed for the Mediterranean Climate

This stone summerhouse of a family of four, spreads through 3 correlated volumes, which clearly can be defined as the seating & kitchen volume, the circulation tower and the sleeping & storaging volume. Around these volumes, the perimetrical terraces are unfolding, some under the surface of the hill, some at the same level and some projected over it.

Boise House – Alteration to an Existing 1930 Spanish Colonial House

This is a alteration to an existing 1930 Spanish colonial house in Mar Vista, Los Angeles. Boise House was completed by Hsu McCullough, a...

Pop Up Gin Club at the Music Festival NorthSide / Denmark

KRADS were asked by Spirit of Njord to design a Pop Up Gin Club at the music festival NorthSide in Aarhus, Denmark. The new danish...

Modern Family Retreat in Washington Boasts Magnificent Views

Perched high above the Columbia River on a rocky bluff, Cliff House is a modern family retreat within minutes of the clients’ favorite playgrounds for windsurfing, skiing, or mountain biking.

Fyren House by Omar Gandhi Architect

Fyren House is a private residence designed by Canadian studio Omar Gandhi Architect. The home is a beacon high atop the hillside. From the architect: Set...

Private Holiday House in Austrian Alps / Maximilian Eisenköck Architecture

This private holiday house was recently completed by Viennese studio Maximilian Eisenköck Architecture. While driving up the long way to „Postalm", an idyllic plateau in Tennen...

House in the Garden by Yamazaki Kentaro

House in the Garden is a single family home recently completed by Yamazaki Kentaro Design Workshop. The house has a built area of 95 sqm and...

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

With this Diaphanous Renovation project for a musician at the center of Madrid, we are presenting the fourth part of our Multiplying Architectures. In this case, we work on a too dark and close preexistent estate, habitual of ground level housings at historical center.