Bakery Place – Victorian Bakery Buildings Converted into 12 High-End Homes

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Located between Falcon Park and Clapham Common, Bakery Place is the latest residential scheme from Jo Cowen Architects, designed for developers West Eleven. A series of former Victorian bakery buildings have been converted into 12 high-end homes, in the form of mews houses, apartments and a penthouse. The project combines contemporary design standards with a celebration of the development’s particular historic legacy.

Bakery Place is a direct response to complex planning guidelines, and so original features have been incorporated into the development such as early glazed brickwork, corbeled cast iron columns and timber sleeper beams. These elements have in turn inspired the individual characteristics of each dwelling. For instance, each of the mews houses is named after the original purpose of different areas: The Stables, The Lodge, The Granary and The Coach House. The heritage of the development can be read through these signs of the building’s past and its imperfections, such as the deep scores along the wall of Lavender Walk, where children waiting outside for bread would run pennies along the brickwork.

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

The new interventions are made up of a series of delicate steel and glass elements that divide rooms while allowing for light to penetrate deep into the spaces within. This is further accentuated by designing the residences with double-height ceilings, providing a light and airy atmosphere. These contemporary additions represent an interpretation of the existing factory aesthetic, celebrating the mixture of old and new design motifs working in harmony. Handmade kitchens with copper trims are another example of how a considered bespoke response has been used for every design detail.

Bakery Place

The architects collaborated with Amelia McNeil Interior Design and Studio 29 Lighting Design to achieve this standard throughout the Bakery Place interiors. The penthouse is generously proportioned with a private terrace overlooking the Thames and London beyond. This residence was only made possible thanks to the installation of an entirely new roof above the original Bakehouse. Restricted access to the site meant that craning in large pieces of steel was impossible and so this structure is the product of complex engineering solutions. Small elements were carried onto site by hand and assembled in situ to create a strong, lightweight roof for the 1,860 square foot penthouse below.

Bakery Place

Project Architect, Chris Wilkinson, said: “Each and every dwelling at Bakery Place presents its own individual character and charm. It allows everyone who lives there to feel like they own something rare and exclusive, a gem in an urban landscape. I hope that people can see the consideration given to each and every peculiarity that comes with a uniquely formatted building such as this.” West Eleven CEO, Will Herrmann, said: “Bakery Place has exceeded our aspirations. We uncovered some wonderful original detail during the project that we had no idea was there at the beginning.

Bakery Place

Walk through the apartments and you will see parts of the original glazed brick walls, textures and memories from the buildings origin that we have managed to keep. These sat against the clean cut, precise lines of the new walls look spectacular.” The result of this architectural regeneration project is a series of cleverly interwoven dwellings, each with its own unique layout and personality.

Architects: Jo Cowen Architects
Project: Bakery Place
Location: Clapham, London, United Kingdom
Photographs: David Butler

Bakery Place

Bakery Place

Bakery Place - Victorian Bakery Buildings Converted into 12 High-End Homes (10)

Bakery Place

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place

Bakery Place

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place - Victorian Bakery Buildings Converted into 12 High-End Homes (2)

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Bakery Place by West Eleven Limited, Jo Cowen Design and Amelia McNeil

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Westview Cliffside Residence / McCollum Studio Architects

This elegant contemporary custom is perched on a steep hillside in Austin, Texas. While it overlooks a natural wet weather creek and the hill country of west Austin, this single family home fits the needs of a growing family as well as it fits the challenging site its on.

Prefabricated Wooden House by Gláma Kím Architects

This prefabricated wooden house is laid out so all family members are aware of each other, yet respecting everyone´s privacy. A large open space (almost 6 meters ceiling height) connects the living room, the kitchen, a workspace and the upper floor spaces.

Hood Cliff Retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape

A series of  family cabins hidden in the forest and overlooking Washington's Hood Canal, the Hood Cliff Retreat is located on a 1.13 acre site atop a bluff on a wooded site on the western shore of Hood Canal in the Pacific Northwest.

Leyden Loft, Cape Town / Team Architects

The Leyden Loft represents the conversion of an entire building floorplate from what was a commercial space previously used as a photographic studio into a residential apartment. The architects were involved in the transformation of the building some years back with the addition of a double level penthouse