Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space

Architects: Specht Architects
Project: Manhattan Infinity Loft
Location: Greenwich Village, New York
Year 2018
Photographer: Dror Baldinger

Scott Specht, founder of award winning Austin/New York firm, Specht Architects, has just completed his latest NYC project, The Infinity Loft in Greenwich Village. The loft renovation project was completed in September and makes great use of sliding walls, retractable furniture, light and mirrors to create space.

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 1

This NYC residence features a wealth of fold-out furniture, hidden storage, and other space-saving features. What really makes it feel expansive, though, is the use of specially-coated front-surface mirrors in strategic locations. These mirrors are placed above eye level to make the ceiling appear to extend far beyond the perimeter walls. Front-surface mirrors are also located directly adjacent to windows to multiply the views and increase the light brought into the space. It is a new take on an old idea, and one that subtly and invisibly reinforces the architecture.

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 2

The Infinity loft is mainly one big open space that includes a kitchen and living room supplemented with a multi-use area that can serve as an office, guest bedroom, or 10-person dining room depending on the configuration of the retractable furniture. The bathroom and main bedroom are designed as small “cabinets” that flow from this space.

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 3

White epoxy floors and gloss lacquered surfaces continue the sense of reflectivity, and contrast sharply with dark walnut cabinetry and panels at the perimeter. Dimmable concealed lighting at the perimeter combined with small point sources at art locations allow for a wide variety of moods depending on the light levels. The overall effect is minimal, yet warm and inviting.

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 4

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 5

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 6

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 7

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 8

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 9

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 10

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 11

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

As an extension to the Gilded Iguana Hotel in the town of Nosara, The Athletic Center was designed as a small village amongst the trees that creates a public space which integrates locals with visitors with similar interests of pursuing an active lifestyle and wellbeing.

Dnepropetrovsk Apartment / Azovskiy Pahomova Architects

This apartment is located in new building in Dnepropetrovsk, Ukraine. We made a layout of the apartment because there was one entire space. So we got 3 rooms: 2 bedrooms, living room with dining area and kitchen, bathroom. A customer wanted a practical, fresh, original and laconic design.

Hawthorn House: A Refurbishment and Extension of an Existing Dwelling in a Victorian Transitional Style

The intention was two-fold, firstly to lengthen and consolidate the experience of the original Hawthorn house by extending the formal corridor to a third bay, and restoring the original ceiling height and heritage detail throughout.

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Inside a century old structure initially built for automotive assembly and display, we renovated a residence that was poorly functioning as a domestic space. In resolving the spatial problems inside this impressive volumetric shell ...

Uncompahgre Retreat / Barrett Studio Architects

Located in Montrose, Colorado, Uncompahgre Retreat is a wooden vacation home designed by Barrett Studio Architects. From the architect: Nestled into the soft cottonwood trees at the edge...

Lakeview Residence / A Parallel Architecture

Situated at the apex of a natural sphere created by a convex cliff-lined bend in Lake Austin, the house welcomes one from the realm of suburban banality through a focused entry procession and into another world- one of verdant woods, rocky promontories, and meandering waterways.