Studio Loft Broadview in Toronto / Studio AC

Studio Loft Broadview in Toronto

Architects: Studio AC
Project: Studio Loft Broadview
Location: Toronto, Canada
Photography: Andrew Snow

Located in a downtown loft in Toronto, Canada we were asked to design a studio loft space for a young professional that wanted something that was equally fun, functional and unique. We produced a scheme that revolves around an element we call the ‘bed box’ which features a generous arch entryway and elevation change – a move that produces a signifier for the sleeping quarters and a moment of warmth in opposition to the white and concrete finishes of the rest of the loft.

Studio Loft Broadview in Toronto 1

This warmth is achieved through a floor and wall wrapper of finish plywood that holds your feet and eye as you walk in. Initial studies saw this element take on a variety of forms, orientations and materials but the simple arch configuration was a reaction to the clients background, travels and personality. This fed nicely into the form the curtain track then took on which is the same arch in plan as the other is in elevation. This subtle cuing ties the two elements together, one hard and stationary, the other light and dynamic.

Studio Loft Broadview in Toronto 2

In front of the bed box we utilized a gracious full height sheer that conceals the more private functions of the sleeping quarters, closet space and storage. Using the sheer in an architectural way sees it become a way to define space, provide privacy and acoustic dampening – all of which elevates it as an element and turns it into a focal point and a functional conversation piece. This spatial play provides a functional and aesthetic flexibility that allows the relatively small studio loft to feel open while enabling the sleeping quarter to feel cozy and concealed.

Studio Loft Broadview in Toronto 3

The shell of the unit was comprised of a grey brick that we painted out white to blend seamlessly with the new “work bench” along the window wall and kitchen island. The ‘work bench’ provides a long continuous surface that provides a flexible surface for the client, whether they are working, displaying art or hosting a party. The back wall of the kitchen was re-finished in black to visually recede from the objectified elements of the island and bed box.

Studio Loft Broadview in Toronto 4

In closing the project was a pleasure to design because of an excited, open and interesting client. While the budget was quite modest we pushed ourselves to produce something with identity, character and flexibility.

Studio Loft Broadview

Studio Loft Broadview in Toronto 6

Studio Loft Broadview in Toronto 7

Studio Loft Broadview

Studio Loft Broadview in Toronto 9

Studio Loft Broadview in Toronto, Canada

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style / Unlimited Design

The Bornova penthouse situated on one of the highest places in İzmir has one of the best views in the city. The concept of the flat is a combination of a city home, office, party area and even a comfy hotel concept at times.

Anston Architectural Showroom / Dan Gayfer Design

Melbourne’s Dan Gayfer Design has completed a new type of retail fitout for concrete product manufacturer, Anston Architectural. Anston Architectural make bespoke concrete products for...

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension in Hampshire

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

Moscova House by Studio GUM

Designed by Studio GUM, the Moscova house is a volume with rectangular plan, placed on the fifth and top floor of a nineteenth century building, situated in a street corridor connecting the ‘garden’ of the city of Milan, the Sempione Park, to "Chinatown", whose pronunciation perfectly alludes today ...