Residential ArchitectureLoftsA Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

Project: Playful Loft – Superliving Project
Architects: BuroSAI
Team: Fokke van Dijk, Jessica Tjon Atsoi
Collaborators: Adviesburo Lüning
Styling: Emmy van Dantzig
Construction: Javi Houtbouw, Intrica interieurbouw, Alski interieurbouw
Garden: Boekel Gardens
Location: Houthavens, Amsterdam, the Netherlands
Year 2019
Photo Credits: Jansje Klazinga

Amsterdam based architect Fokke van Dijk approaches design with a holistic and attentive mindset. As the director of his own practice BuroSAI, he works across a variety of typologies, including bespoke interiors, residential and civic architecture. BuroSAI’s work is sustainable, future-proof, and tailored towards the client, streetscape and the local environment.

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

Fokke firmly believes that well-designed spaces can enrich people’s lives, and that a well-designed home can fulfill how the inhabitant(s) want to work, live, connect and have fun.

interior design, BuroSAI

Fokke and his wife Jessica, who is also an architect and urban planner, have balanced seclusion with connection in their house of many nooks. “Playing with spatial qualities is what makes the fun in architecture. Provided with a spacious concrete shell of 17 metres deep, 6,30 metres wide and 5 metres high, we quickly decided that we wanted to keep the impressive spatial loft experience and simultaneously try to create intimate places for living.” 

dining room, BuroSAI

Wanting to have a sense of the whole space while also having more intimate, cosy areas, the design duo have created a series of box-like volumes that seem to hover above one other. Framed vignettes and glass pop-outs offer the family glimpses into other rooms.

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

“On the outside the boxes are quite sleek and minimal while the inside has more rich details. Such surprises make a house interesting. A huge open space is just as impressive but then you have seen everything,” says Fokke.

bedroom, BuroSAI

The concrete walls, and ceiling fit into a modern, minimalist style. Also the volumes, geometrical and monolithic in material add to a very subdued appearance. Yet all these materials, the concrete, the birch plywood have lively and interesting decorative patterns, the flames of the plywood, the irregularities in the concrete, prevent the loft from becoming a cold design statement. The powdercoated black steel is a third sleek material.

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

Set in the Houthavens ( Superloft Project by Marc Koehler Architects), a formerly industrial area that is being rapidly developed, this playful loft has an irreverent, experimental feel. “We decided to hang the bedrooms at alternative heights instead of having one large void,” he explains. “Playing with heights and depths is what makes architecture so much fun.”

kids room, BuroSAI

“Inside the volumes we offset this approach with a lot of details: cupboards, beds, desks in the same birch wood but with more colour accents bring live and playfulness to these rooms . It’s like the amethyst stone: a big surprise on the inside that you didn’t expect from its dark rough exterior.”says Fokke

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

Outside in the garden, the sloping terrain allows a long timber table to have an irregular height from the ground. On the loft side it’s the right height for a dining table, while at the far end, where the ground gets higher, it becomes a low coffee table. Such amusing additions imbue a sense of playfulness. As Fokke says, “There is a lot to discover here in this playful loft.”

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

garden, BuroSAI

A Treasure Trove of Discovery in This Playful Loft

Chicory Kiln Converted into a Family Beach Home

Project: Family Beach Home Project Team: Andrew Simpson Architects in Collaboration with Charles Anderson, Andrew Simpson, Charles Anderson, Michael Barraclough, Emma Parkinson Builder: Nick Heathcote Constructions Location: Phillip...

Pearl House by MXMA Architecture and Design

Pearl House is the new home of a South Korean family with two young children. Upon their arrival in Québec in 2008, Min and Yuong moved into a small condo on the top floor of a large residential building in Montréal.

TR Studio Create a Light Filled Colourful London Pied-à-Terre

Tucked away in West London’s exclusive Chelsea, architecture and interior practice TR Studio demonstrate the applied use of natural light within architecture, as they transform an end of Mews house into a stylish family home away from home.

Carbon House: Two-Storey Rural House with a Burnt Wood Exterior

The surrounding garden and cultivating vegetables behind the Carbon house are her domain, then the boys belong to driveway and garage. The latest addition to the family made the children's room in future counting with split into two halves remains rather long period common.

Cozy Apartment in Kyiv for a Family with 3 Kids and a Dog

“No fake and more space for happiness”, – these were the wishes of a young couple with 3 children, addressed to our team. So we made it – a real house for a real family!

Related Articles