Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

Project: Miko Laneway House
Architects: Campos Studio
Location: Point Grey, Vancouver, BC , Canada
Area: 640 ft2
Completion date 2016
Photographer: Ema Peter

Point Grey Laneway, also known as Miko Laneway house, is a re-imagination of the traditional colonial style laneways proposed by the City of Vancouver’s Laneway program into form based and respectful of the Japanese Canadians that have lived in Vancouver for generations. The project was executed as a collaboration between Vancouver design firm Campos Studio and Blue Design.

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

The intent of this Laneway project was to make the minimal 640 square foot space a truly liveable environment. A goal to develop new urban forms that can animate and engage what was previously considered a secondary service space and an opportunity to allow for multi-generational family living.

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

The Miko Laneway house is a project that is bringing together three generations of a Japanese Canadian family and allows them to support each other as they age in place. The laneway brings the daughter back to where she grew up, while her mother remains in the main house where she can accommodate her visiting grandchildren.

A Reimagination of the Traditional Colonial Style

The materiality was chosen to reflect the idea of contrasting elements that form a whole, that imperfection and variation create rather than detracts from beauty. Hence the building form was intentionally asymmetric and clad in hand stain split face shakes and metal cladding. The shakes were chosen for their individuality, variation and imperfection. The dark colour juxtaposes the cloud grey and pale blue skies and provide a backdrop to the blossoming mature plum tree in the garden and contrast the white interior.

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

The interior is defined by the contrast between the dark tinted concrete floors and the white interiors. The white interiors are structured by wood elements clad in the white stained siding material that assert their imperfection and stand in contrast to the industrial smooth surfaces which bound the interior volume.

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

The Miko Laneway embraces the Japanese traditions of the family it serves though the creation of a sensitive modern response that facilitates multi-generational living and contributes to the transition of Vancouver’s laneways from secondary service spaces to liveable streets.

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

A Reimagination of the Traditional Colonial Style

A Reimagination of the Traditional Colonial Style

A Reimagination of the Traditional Colonial Style

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

A Reimagination of the Traditional Colonial Style

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Apartment in Moscow, Bright Design, Freshness and Playful Colors

Russian designer and architect Tatiana Zhivolupova is the creator of this interior design project. Located in Moscow, the apartment with an area of 57.9 square meters, has a bright and functional design.
Contemporary Restoration and Penthouse Addition in New York City 9

Contemporary Restoration and Penthouse Addition in New York City

What do you do when you are faced to reuse a small, mediocre, 100 years old structure, non-Landmarked, which has been altered and stripped of numerous details? do you preserve everything for the sake of it or do you change “something” giving new significance to the building?
The Shiplap Residence by IN-EXPAT

The Shiplap Residence by IN-EXPAT Singapore

Like any other minimalist interiors, the Shiplap Residence is designed with an open floor plan to accentuate natural lighting and the attractive architectural features of the existing structure.
Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago

Inside the Spine house, the concrete wall winds its way further down the narrow site towards the water, and forms itself into bathrooms, storage space and a fireplace. Gathered around this concrete spine, wooden volumes hover just above the ground.
Pahi House, New Zealand / Pac Studio

Pahi House, Rural Retreat in New Zealand by Pac Studio

This cost-effective and environmentally responsible new home is placed between native bush and the Kaipara Harbour on the Pahi Peninsula. The two-bedroom house has a highly efficient plan, which takes into account standard sheet sizes and construction techniques ...

More Articles Like This