Cabin Geilo / Lund Hagem

Cabin Geilo

Cabin Geilo is a Norwegian traditional retreat designed by Lund Hagem, an architecture and urban design practice based in Oslo, Norway.

Situated at 982 meters above sea level, this cabin has harsh winter conditions and heavy snowfall. The site has a panoramic view overlooking the valley of Geilo. During winter the cabin is only accessible with ski or snowmobile.

Cabin Geilo 1

The cabin consists of three volumes; the main cabin, guest house and carport connected under a u-shaped pitched roof creating a sheltered inner courtyard. This south-facing courtyard allows the low winter sun to enter during the day. The outer geometry is formed by the important views and the adaption to the landscape. The cabin is placed as low as possible in the landscape and during winter is almost covered in snow.

Cabin Geilo 2

The facades facing the terrain are made of concrete. The rest of the cabin is a wood construction, painted black as the traditional buildings in the area. The concrete formwork is made out of the same dimensions as the timber cladding. The concrete is tinted black.

Cabin Geilo 3

The materials inside are black concrete floors and oak treated with iron sulphate. The dark tone allows the nature outside to come closer and a darkness that contrasts the white winter landscape. A long single frame skylight placed at the top of the roof and a fireplace hanging from the roof are other sources of light.

Architects: Lund Hagem
Project: Cabin Geilo
Size: 150 sqm
Location: Geilo, Norway
Photography: Archmospheres. com / Marc Godwin

Cabin Geilo 4

Cabin Geilo 5Cabin Geilo 6

Cabin Geilo 7

Cabin Geilo 8

Cabin Geilo 9

Cabin Geilo 10

Cabin Geilo 11

Cabin Geilo 12

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tropical Open House in Jakarta, Indonesia / RAW Architecture

Located in Puri Indah, West Jakarta region, the tropical open house creates intimate space from entrance through void in the garden, in living room,...

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Best Practice Architecture has offered a brilliant solution to issues around multigenerational living and urban density with their latest Seattle project. The firm was hired by a Seattle homeowner to create Granny Pad: A spacious living quarters converted from a backyard garage.

Axel Hotel Madrid / El Equipo Creativo

The design of the AXEL Hotel on Atocha Street in Madrid superposes a series of historic references forming a complex and explosive tandem.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions

Studio DiDeA converted a former brick manufacturing facility located in an historical building in downtown Palermo into a residential interior: a tiny vertical loft with clever storage and space-saving solutions featuring double-height spaces and a black steel staircase.

Skin Box House by Mcmahon and Nerlich Architects

Skin Box House is a family home located in Windsor, Victoria, extended and renovated by Mcmahon and Nerlich Architects. Project description: The experience of being inside...

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture

The Palatine Passive house is an urban infill project in a vibrant and up and coming neighborhood of Greenwood in North Seattle. As a...