St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home

Architects: Ewert Leaf
Project: St Kilda West Residence
Location: St Kilda West, Victoria, Australia
Builder: Prolifica Building Co.
Size: 274 m2
Year 2016
Photographer: Derek Swalwell

Description by architect: Working with a client keen to explore the way shape and form can funnel light and airflow through a residential space, the project is a playful solution to the rigours of this elongated site, with unique access.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 1

Angular floorplates pull light down into the space via a series of large openable windows. The open plan living is bathed in light from an overhead, suspended walkway that connects the master bed and the ply-clad guest room; creating a theatrical atmosphere. Hovering over the eye catching natural stone kitchen bench, the perforated metal balustrade of the feature stair wraps over the walkway and helps articulate the dark matte finish of the joinery.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 2

The materiality of the balustrade allows light to seep through, enabling a visual connection between the ground and first floor.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 3

The expansive kitchen is captured in a rich, moody palette of charcoal cabinetry, reconstituted stone and timber veneer shelving.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 4

This creates a strong backdrop to the generous central island bench that is highlighted in a combination of honed Savannah Grey marble and reflective bronze tone metal cladding. The existing tilt panel garage door in the living room harks back the original house, while the extensive wall art collection provides a punch of colour.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 5

The exterior is clad in zinc shingles which wrap around the angled surfaces and contrast with the red brick of the existing dwelling. An extension to an already sizeable house, the key was to create large spaces without making cavernous voids that lacked the coziness of a family home.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 6

Bringing some black perforated metal and dark palette into the joinery helps emphasize the light carefully inserted into the spaces rather than bring the tone down. A key driver from the client was to ensure that cross ventilation was obtained in the space in order to reduce the need for mechanical requirements.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 7

This has been attained through deliberate window placement, allowing natural light and airflow to move through the space with ease. Low VOC paint has been applied throughout, minimizing the pollution of the indoor air quality and the old panel tilt garage door has been reclaimed and restored.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 8

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 9

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 10

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 11

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Carpinteria Foothills Residence / Neumann Mendro Andrulaitis Architects

Carpinteria Foothills residence is designed to seamlessly open unto the panoramic coastal ridge‐top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and the home is anchored in place by substantial cut native sandstone walls.

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea

Located at the juncture where a forest opens onto the bay, the Shore House was designed to capture both the intimacy of the wooded site and the expansiveness of the open water.

Small Beach House by Polly Harbison Design

This simple beach house nestles into its exposed beachfront site, maintaining a small footprint in a wild native garden. An anchored ground floor supports a lightweight, durable timber box above. The living level opens up completely to the view and garden, allowing occupants to enjoy the site’s raw, untamed natural beauty.

Waynesville Mountain Modern Craftsman House / ACM Design

This mountain craftsman house was designed by ACM Design, an Award Winning Asheville architecture and interior design firm. The house is located in Waynesville, North Carolina. Tucked into...

A Touch of Midcentury in Your Living Room / Essential Home

Midcentury modern style is a growing trend, but most people don't want to live in a home that looks like a time capsule, so...

Mercer Street Loft – celebrates both classic, historical elements and modern twists

Mercer Street Loft was designed by DHD Architecture + Interiors. Located on Mercer Street in SoHo NYC, this loft is on a low floor and...