Milroy Street House: Complete Overhaul of an Edwardian House

Milroy Street House / Capabuild Developments

Project: Milroy Street House
Architects: Capabuild Developments
Location: Brighton East, Australia
Area: 220 m2
Completion date 2019
Photographer: Elise Scott

A young married couple approached us for a complete overhaul of an Edwardian house in the bayside suburb of Brighton East. While the corner location and external charm of the house were intact, the existing interior layout was a labyrinth of purples and yellows that even a die-hard LA Laker fan would struggle to appreciate. The existing bedrooms and lounge at the front were converted into three light filled bedrooms and two new bathrooms.

living room / Capabuild Developments

At the rear of the property, the existing tile roof was retained and propped and all of the internal walls were removed. Altogether, a claustrophobic kitchen, sitting area, study and bathroom were removed to make way for a new spacious kitchen, living and dining area which opened up to the north of the property through the creation of a new four panel sliding door which opens onto an outdoor deck and garden.

fireplace / Capabuild Developments

A vaulted ceiling was created over the living area and a statement fireplace was created to align with the ridge of the vaulted ceiling. Behind the kitchen, a new study, butler’s pantry, powder room and laundry were added to link the existing garage with the rest of the Milroy Street House.

Milroy Street House / Capabuild Developments

Several statement skylights were skillfully positioned in the bathroom, kitchen and laundry to both bring light deep into the spaces and create drama filled moments of delight. Highly detailed joinery with brick and concrete details throughout create an interior that is both contemporary but timeless with traditional elements like shaker panels, grooved boards, architraves and cornices all incorporated to help successfully and convincingly blend old and new.

Milroy Street House / Capabuild Developments

Volumes in the living area, bedrooms and bathrooms were blocked out with soft greys set in stark contrast to white wall and black tiles to help create interest, personality, hierarchy, and zones within larger open spaces.

Milroy Street / Capabuild Developments

Post tender, the concrete hearth under the fireplace in the living room was “threatened” by value management. Understanding how much the client valued that particular feature of the design, we, Capabuild (builder) and the client all put in some unpaid weekend overtime forming it up, pouring it and jimmying it into place. The bricks behind the cast iron Cheminees Philippe fireplace were salvaged from the internal demolition, cleaned and reused as a functional heat sink/shield and feature wall.

kitchen / Capabuild Developments

dining room / Capabuild Developments

Milroy Street / Capabuild Developments

Milroy Street / Capabuild Developments

Milroy Street House / Capabuild Developments

bathroom / Capabuild Developments

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Simple Offices in Portland / Hacker Architects

Hacker Architects have designed the new offices of online banking company Simple, located in Portland, Oregon. Designed around the idea of a “home” for Simple...

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer

This traditional apartment in Mexico City has been adapted to the modern lifestyle of a young owner.  The project was designed and completed by...

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Casa G / Carola Vannini Architecture

Casa G is a beautiful historic apartment situated in Rome, Italy. This project was completed by Carola Vannini Architecture. From the architect: In the neighborhood...