Integral Refurbishment in Alicante for Eduardo, Laura & Enzo

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Name of the work: Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo
Architects: Pablo Muñoz Payá Arquitectos
Autor: Pablo Muñoz Payá
Team: Marina Giménez, Javier Alcázar, Nuria Casas
Promoter: Luis Amat Villalta
Builder: Luis Santiago López Martínez
Location: Petrer, Alicante, Spain
Area: 119 m2 + 19 m2
Year 2017
Photography: Milena Villalba, Santiago Vicente Calvo
Text and photos provided by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

This Project consists of the integral refurbishment of a home in Petrer (Alicante). The existing building occupied a constructed surface of 138m2, 19 of which correspond to a porch. By law, this surface could not be extended and consequently the project needed to be based on an exact alteration of the existing building.

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

The rectangular perimeter would go from being a simple distribution to a flexible one, structured in three longitudinal bands and in three transversal ones. This ordering of the spaces is achieved by placing the bathrooms and kitchen furnishings as central exempt rooms, defining in this way the rest of the spaces. Longitudinally, the three bands correspond to a first day area in contact with the porch (the main entrance to the house) containing the living room, dining room and kitchen, a middle area with bathrooms and two bedrooms and a final one with the main bedroom, bathroom and office.

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

The spaces interact with each other marked by an interior unity, a sympathetic use of materials and careful work with both natural and artificial light. Simplicity is sought, using the fewest number of materials necessary, producing a home which is practically bicolour, between intense white and the coffee tone of the wood and flooring.

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

The imposing porch front, connected to the day area and with a south facing orientation, has a gabled roof and is enclosed by mobile sun panels which allow sunlight to be controlled. The other two transverse bands corresponding to bedrooms have saw tooth roofing thus optimizing the entry of light and the temperature of the rooms.

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Integral Refurbishment for Eduardo, Laura & Enzo

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Villa Fiti / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Float House / Office of Mcfarlane Biggar

Designed by Office of Mcfarlane Biggar, Float House is the first floatation center in Vancouver, and one of the largest in the world. The...

Villa Vught in the Dutch Countryside / Mecanoo Architecten

The Villa Vught in the Dutch countryside near Vught gives a contemporary twist to the local farmstead typology. Traditionally, the Dutch ‘hoeve’ is an ensemble of farmhouses and living quarters loosely clustered around a courtyard.

Baptist Church Penthouse, Boston / Ruhl Studio Architects

The owners of this dramatic penthouse searched long and hard for the perfect retirement home in the city and knew they had found it when they discovered a Baptist Church undergoing conversion in the South End.

Casa Kwantes in Rotterdam / MVRDV

Casa Kwantes bases itself around the clients’ desire for seclusion and privacy, whilst having a maximum of daylight and open living spaces. From the...

Clear Rock Ranch / Lemmo Architecture and Design

Clear Rock Ranch Lookout is a raw steel hunting blind, writing studio, and observation deck that celebrates the stunning landscape and wildlife views. The 450sf building is nestled below a limestone cliff edge, and has to be “discovered” when approached from the top of the mesa.

Mosman Residence: Stunning Contemporary Extension by Daniel Boddam

Some of the most interesting conversations are when there are two opposing points of view. Blending historic and modern architecture is a delicate balance. This Mosman residence offered just that opportunity; to create a beautiful dialogue between the old and the new.