Residential ArchitectureHousesThe Glass Cabin by Mjölk Architekti

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

Project: The Glass Cabin
Architects: Mjölk architekti
General contractor: Aron house
Interior supplier: Sollus nábytek
Location: Polubný, Kořenov, Liberecký kraj, Czech Republic
Completion year: 2020
Built-up Area: 189 m
Photo Credits: BoysPlayNice
Text and photos: Courtesy of Mjölk architekti

We approached the reconstruction of the 130-year-old cottage in Jizera Mountains as a preparation. We searched for different qualities, materials and places in the old building, we made everything accessible and visible. Behind the cottage, where the annex used to be, we added a glass mass that extends the living space of the lower floor. The contrast and harmony between the classical room and the new extension is what our architectural game was all about.

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

In the sunshine it glistens like a marble. From the front, an inconspicuous cabin, one of the last ones before you arrive at Jizerka. But the other side of the building reveals that something extraordinary has transpired here. Behind the curtain of the original cabin, a glittering glass extension has sprung up and the house is ripe for the next act of its play.

living area, Mjölk Architekti

The Glass Cabin has stood here, in a meadow in the Jizera Mountains, for over a hundred years. The world around it has changed since it was built from the timber and granite of the surrounding forests. Two world wars had swept through Europe, the Czech Republic through the dark period of communism and the frenzied post-revolution years. Humanity had managed to land on the moon, which today continues to shine over the meadow behind the cabin as if nothing had happened. Even the mushrooms in the forest behind the house are still growing and the birds are chirping like mad in the mornings. The world has become faster and more connected, but some things remain the same.

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

The mornings here are beautiful. Dewdrops glisten on cobwebs in the clearing outside the windows, and the cold kitchen floor welcomes the early birds in the sitting room. Wood cracks in the fire, tea brews on the stove. We refurbished the house with the future in mind, but at the same time, we didn’t feel like letting go of all the wonderful, wild and unwieldy aspects of its past. It was essential that we didn’t strip the cabin of its intangible soul, the fragrance of the timber and the stark chill of the granite blocks. We kept what we could. What remained, we’ve complemented with a new quality that doesn’t seek to compete with the past.

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

The oven and the stove in the sitting room became the heart of the cabin’s layout. Walking around the chimney is like spinning a time machine back and forth between the past and the future. It takes a second to go through a century. I zip through the old sitting room, slide past the staircase to the first floor, slam the door, and I’m in the living space that was built in place of the original shed. It’s a spectacle. A lightweight transparent structure filled with glass panes defines a slightly sunken spacious living room that combines a modern kitchen and plenty of free space. The rather unusual layout captivates with a multitude of vibes and atmospheres. The glossy brass-clad ceiling reflects each shift in the outdoor ambience. From the kitchen, I climb a few more steps and I’m back in that old familiar Jizera cabin.

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

The downstairs area has been fitted out with the essentials that are part of any cabin. The stone bathroom built between the original walls is a cleansing machine. The water from the showers hits the concrete islets and vanishes below the perforated floor grating. White steam is condensating on the stones, over which the spring waters of the nearby Jizera River may once have flowed.

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

From the entrance corridor we climb to the first floor on subtle steel stairs past a round skylight that illuminates the entire space. The old beams smell of history and above is the original thatched roof, which we managed to preserve. It offers a glimpse of what the house looked like before we took over. Where the planks of the original floor could not be salvaged, there is now glass floor. The glazed elements replacing the decayed wood link the interior space into a surprising ensemble and provide unexpected views through the house. The upper floor is dedicated to slumber. Four bedrooms offer the snoozers a wide range of experiences. The glass-walled master bedroom is a charmer. At night, in the hours when the house falls silent and you’re drifting into a dream, it becomes the captain’s bridge. The round skylight shines like the moon over the sea, and the sailors in bed have the whole ocean of the interior at their fingertips.

kitchen, Mjölk Architekti

The large children’s bedroom is also a playroom, where all the children’s activities can be moved, should the weather outside turn rough. If there’s any place for mischief, it’s here. For the other two bedrooms, the classic rooms of the mountain cabin have been reimagined. They’re the kind of places where the sun tickles you in the morning and you say: “God, it’s so good to sleep here!”

stairs, Mjölk Architekti

We furnished the interior in a subtle way. It concludes the overall philosophy of our approach to the refurbishment. We didn’t want to forcefully place pieces of global design into the house. Most of the new equipment consists of original furniture and accessories that we designed ourselves. They reflect the quality of the handmade work of the craftsmen from the Jizera Mountains who still live and work here. The new pieces are complemented with old furniture lovingly selected by the clients themselves.

bedroom, Mjölk Architekti

An almost invisible sauna was added not far from the cabin. It is patiently waiting to soothe the bodies tired from a day of cross-country skiing. An inconspicuous concrete beauty set into the ground looks out over the clearing behind the house. Diving into the snow is allowed!

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

Materials The Glass Cabin
The original cottage
Sensitively renovated: Replacement and addition of wooden structural elements, new lining of the perimeter walls with Nordic larch, new shingle roofing.

Extension
Steel structure on monolithic concrete base, cladding with large-format frameless glazing.

Interior
Visible concrete floor and soffit of extension, brass soffit, brass cladding steel columns, sloping glass floors in attic. Kitchen and furniture by Sollus, oak wood, brass construction and black matt compact board. Atypical lights designed by Mjölk made of brass by the Dekorax metal-printing workshop.

bedroom, Mjölk Architekti

upper level, Mjölk Architekti

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

Hidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

This house for an entrepreneur and an artist began with a negotiation. Impacted by powerful neighborhood groups that restricted its envelope and appearance, the Hidden house wears a mask to hide the architectural freedoms within.

One-Story 1945 Cottage in Portland Transformed into a Comfortable Contemporary House

“House on 36th” rewrites an existing one-story 1945 cottage in Portland, Oregon. The project strategically salvages, edits, and then envelops the existing foundation and framing

Parcel from Milan: Minimalist Style Apartment by Yuriy Zimenko

"Parcel from Milan" is a new house. An open plan. The total area – 120 square meters. And as customers - a young family with a child. Working on this space was easy and interesting.

Mean Noodles – Casual Noodle Shop by OPENUU

Hidden in plain sight, Mean Noodles is not hard to find once you enter the alley from New Market Street in Sheung Wan. Run by the OPENUU design duo Caroline Chou and Kevin Lim, Mean Noodles reflects their love of good design and their passion for delicious food.

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project

The Voltaire apartment is located in a 1920’s industrial building of Paris’ 11ᵗʰ arrondissement. The initial space of square proportions is stripped down to raw concrete. The sole addition of a central island is enough to define a variety of spaces, entrance, main living space, dressing, horizontal and vertical circulations, without the need for any wall or partition.

Related Articles