Architecture and Interior Design StudiosDupont Blouin ArchitectsPatricia Residence by Dupont Blouin Architects

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects

Project Name: Patricia Residence
Architects/designers: Marie-Josée Dupont & Olivier Blouin
Location: Greenfield Park, Quebec, Canada
Square footage: 2700sq.ft.
Cost of renovation: 400K $
Project Completion: 2020
Photographer: Olivier Blouin, olivierblouin.com
Text by Dupont Blouin Architects

The Patricia Residence is a renovation and an extension a semi-detached house in Greenfield Park, on the South Shore of Montreal, Quebec. In addition to renovating certain existing rooms, the client wanted to integrate a 3-level extension into the building, allowing for the emergence of a large dining room and a multifunctional space on the second floor. Simple, luminous, and timeless spaces.

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects

The client wanted a kitchen that would encourage her to cook, more welcoming and open than the old one. She also wanted a dining room with a large family table for occasional family reunions. The kitchen is surrounded by two volumes, one high up that integrates the appliances and hides the stairs, and a lower one that houses a Corian countertop all the way to the window. Bathed in natural light by its orientation to the south, this new bright, and spacious kitchen contrasts with the dark old narrow, and angled one.

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects

The kitchen, the heart of the project, sets the tone for the adjacent reception areas: minimalist, bright, and aligned. The L-shaped countertop slightly closes off the kitchen, but keeps it visually open to the large reception area. In the dining room, exposed joists highlight the expansion while providing more height to the space. Special attention was paid to the openings to frame the views, open onto the courtyard, and enjoy the sunshine at the end of the day.

kitchen, Dupont Blouin Architects

As the client is passionate about orchids and has a large collection of tropical flowers, the architects proposed to integrate a plant library, like a vertical garden. This furniture blends harmoniously into the space while having its own identity, slightly detached from the floor and ceiling. A birchwood floor and a monochrome aesthetic unify the kitchen, dining room, and library space. The lighting and furniture bring a contrasting and timeless touch of black.

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects Upstairs, the extension gives place to a multifunctional living room. At once office, yoga room, and living room, the space allows for multiple activities in an open and bright space. The corner office runs along the two walls of the north façade and benefits from constant light all day long. At both ends of the office, storage space has been provided to store all the accounting records of this self-employed worker. A bright office that makes working at home pleasant and contrasts with the small room in which the old one stood, and where the architects have fitted out a bathroom for the master bedroom. The project also includes the renovation of the client’s room for a minimalist and luminous rest area.

basement plan

Kitchen consultant: Gepetto Cuisine
Mill Worker: Hubert Tachereau
Lighting: Lambert et fils, Menu
Appliances: Wolf, Bosch
Furniture: Hay, Menu, Dupont Blouin
Plumbing fixtures: Aquabrass, Blanco
Porcelaine and marble: Ciot

kitchen, Dupont Blouin Architects

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects

first floor plan

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects

Patricia Residence by Dupont Blouin Architects

home office, Dupont Blouin Architects

second floor plan

bathroom, Dupont Blouin Architects

The Christmas House / Fraher Architects

The Christmas House is a refurbishment of a turn of the century house built by Ted Christmas. The use of colour focuses on the earthy tones of the period, reinstated throughout the house and to the facade.

Collection of Chairs-toys – Takeshi Sawada Bring Joy to Children

These cute chairs were designed by the Japanese designer Takeshi Sawada for Kamina & C. Initially, Bambi chair was made and it was beloved...

Indoor Leisure Chair Inspired By Clouds / Cheng Tsung Feng

Daydreamer by Cheng Tsung Feng is an indoor leisure chair (sofa), the concept derived from the imagination of cloud in our childhood. It is used material which can be free to change ideal form and the most comfortable posture is just like a cloud.

Vigario House is a Dialog Between Old and New / AND-RÉ

Vigario House is a particular and sensitive project, dating back to 2008 and completed early 2015. Located in Paredes, Portugal, the house was designed...

Madeline Island Retreat by Albertsson Hansen Architecture

Madeline Island Retreat is a holiday house designed by Albertsson Hansen Architecture and located in Madeline Island, Wisconsin. This newly built retreat and storage building...

Related Articles