Residential ArchitectureHousesMorgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Project: Morgana House
Architects: J. Mayer H und Partner, Architekten mbB
Partners In Charge: Hans Schneider, Jürgen Mayer H.
Team: Fabrizio Silvano, Han Bi, Huang Guanxi
Cooperation Partner: Michael Hartmann Architekten BDA
Facade Engineer: Knippers Helbig
Plantation: Tita Giese
Location: Northern Germany
Project Year 2019
Photographer: David Franck, J.MAYER.H und Partner, Architekten mbB

Morgana House is somewhere else. Surrounded by neighboring homes dating from the late nineteenth century, the building is like an abstract volumetric study for a potential building and seems to have fallen out of context. Surrounding nature simulates a subtropical oasis and locates the residential sculpture between optical disturbance and atmospheric displacement.

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

The three-story building consists formally of several differently sized cubes placed at staggered levels on top of one another, connected by a central stairway. The existing building from 1972 and its annexes from 1991 were reduced to their shells and then retaken with targeted interventions: not as a cosmetic make-over, but as a location that distils and continues the archaic and brutalist aesthetic from the time of the building’s original emergence.

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

The curvature of the building was focused upon with architectural additions of exposed concrete and the partial removal of ceilings and walls. Staggered floors and different room heights create vertical links and manifold sequences of rooms. Separating elements between the individual areas are formed as poché rooms and take up different functions.

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

The mirrored walls reflect the exposed concrete, the terrazzo installations appear like cuts through the concrete walls and expose the inner structure of the material. The roughly improved already existing concrete walls also create a hybrid of reduction and projection. The large glass pivoting doors opens the entire living area into an oasis of bamboo, tree trunks, palms and mushrooms designed by the artist Tita Giese.

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

kitchen, J. MAYER H. und Partner, Architekten mbB

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

concrete stairs, J. MAYER H. und Partner, Architekten mbB

bathroom, J. MAYER H. und Partner, Architekten mbB

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

outdoor, J. MAYER H. und Partner, Architekten mbB

Archaic and Brutalist Aesthetic, J. MAYER H. und Partner, Architekten mbB

Morgana House in Germany Featuring an Archaic and Brutalist Aesthetic

Subscribe to our newsletter

This House is Like an Archaic Stone Block in Middle of the Forest

This concrete house was designed by Swiss studio Wespi de Meuron Romeo Architects in Caviano, Switzerland. Description by architect: The house, designed as a residence for a...

InterContinental Chongqing Raffles City Opened on August 1st

The iconic skyscraper hotel InterContinental Chongqing Raffles City, located on the Chaotianmen Square, was opened on August 1st, 2020. CL3 Architects Limited is honored to be the interior design team for Raffles City Chongqing, a grand mixed-use project for Chongqing, China.

Crestvale Residence by Clark Richardson Architects

The Crestvale Residence is a single-family home occupying the edge of a large corner lot in South Austin. This position allowed for an ample forecourt at the main entry punctuated by a heritage oak adjacent to the street.

Dwelling Refurbishment in the Barcelona’s Garcia Neighbourhood

We are commissioned for a 140 m2 dwelling refurbishment located on Verdi Street in the Barcelona’s Garcia neighbourhood. The structure of the house has one drawback: of the 16 pieces that make it up, only 5 are connected to the exterior, either to the street or to the interior block patio, leading, as there is no additional patio, to a dwelling especially dark in its centre.

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

The house is designed for a young family of four, located in Bahçeköy, Istanbul. The main motive of our concept is to have capaciously open spaces for living areas and link the interior with the exterior through large Windows and terraces.

Recommended Stories