This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls

- Advertisement -

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (1)

René Rissland in collaboration with Peter Dürschinger have designed this German family house, located in Wilhermsdorf, Germany.

Description by René Rissland: The municipality of Wilhermsdorf is located west of Nuremberg in immediate vicinity of the Nature Park Frankenhohe. The plot is situated on the edge of a typical German family house settlement and impresses with its south-facing hillside. The development plan provides here a single-storey building with gable roof. Client and architect have tapped the full potential of the rules and reinterpreted them in their favor. The result is a house that integrates well in the context despite of his individual appearance.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (2)

The whole building stands on a base of garage and utility rooms. This pedestal bears the glassy ground floor, which is in fact rated as second basement. Above it hovers a black cuboid with a slightly inclined gabled roof.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (3)

The glassed floor is the main entrance of the house. Kitchen and dining area are aligned to the terrace from which you can overpeer the whole valley. A full-fledged two-bedroom unit is arranged where the rear side of the building attaches to the hillside. The unit can be flexibly used as an office or as a separate apartment.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (4)

A concrete wall forms the central element on all floors across the house. A folded zigzag staircase made of concrete connects the floors together. Every second stage consists of oak planks, a claviature of warm and cool tones. A steel mesh serves as fall protection.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (5)

The living and sleeping areas are located upstairs. A small gallery mediates between dining area on the ground floor and living area above. The airspace is covered by a white protective net and is used as a giant hammock – the preferred playground for the little daughter and her friends. The principle of semipermeable zoning was also applied between bathroom and bedroom. A curved glass brick wall projects vaguely glimpses of the shower area to the parents bedroom and feeds the appetite for more.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (6)

In the living area invites a huge panorama window to sit down and relax. It opens a wide view over the surrounding natural scenery and the roofscape of the settlement through the historic old town. The roof soffit was shuttered in traditional concrete technology with wooden boards. The concrete-texture reflects in width and joint pattern the oak floorboards of the upper level.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (9)

The exterior facade of the upper floor is covered with charred larch. The silky-mat black-shimmering carbon layer protects the wood from parasites and the weather. It offers an intelligent alternative to the conventional wood protecting agents. The method of wood pyrolysis, borrowed from the Japanese Yakisugi, was refined and optimized by a specialist company from northern Germany. Therefore the necessary amount of burnt wood could be produced within a short period of time. The black-shimmering facade integrates well into the landscape, both summer and winter. Yellow green metal frames accentuate the facade, emphasize individual windows and connect others.

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (7)

Even in old age, the building should meet the demands of the residents needs. Therefore and despite his slope position the house is built entirely barrier-free. All floors are accessed via a central lift. The layout with its flexible divisibility of units allows an intergenerational and demand-oriented use or adaptation. Power is supplied by geothermal energy supported by solar panels on the roof. Thereby the house is autonomous from local energy suppliers and the fluctuating oil and gas prices.

Architects: René Rissland, Peter Dürschinger
Photographs: Simone Ottinger

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (10)

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (8)

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (12)

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (11)

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (17)

This German Family House is a Black Cuboid Supported by Glass Walls (16)

150426 Grundrisse _ 0. Geschoss

150426 Grundrisse _ 0. Geschoss

150426 Grundrisse _ 0. Geschoss

- Advertisement -

A Refined Wallpaper – Able to Turn Your Room in an Artistical Space

A refined wallpaper is definitely able to turn your room in an artistical space, full of charm and attractive colours. This can be demonstrated by Harlequin Company which has an eclectic portfolio of accessories for home, offering style, warmth and glamour.

Marble bathroom furniture by Kreoo

Exponents of genuine beauty, results of creativity and experiments, the marble bathroom chiseled pieces by Kreoo draw one’s attention like a sculpture. After a...

Sheraton Shenzhen Nanshan / Cheng Chung Design

Located in Xili, Nanshan District, University Town of Shenzhen not only provides a free academic, artistic and humanistic environment, but also attracts Sheraton to settle in, which is the first international hotel entering this area.

Modern Concrete Block House with Wooden Patio Attached

Residenza d’Autore is a modern concrete block house designed by Giraldi Associati Architetti in Pieve di Cento, Italy. Description by Giraldi Associati Architetti: The residential...

Chelsea 25th Street Loft in New York City / Design-Apart

This 2,500 square-foot Chelsea loft went through a complete renovation before being turned into Design-Apart's 1st Living Showroom in NYC. The project was completed...

Ontwerpduo – Cageling : for moments of peace and relaxation

‘Everybody's a bird, locked up in a pretty cage. Sometimes you fly to a slightly bigger one, but you never quite have the courage...

Napa Cabin / Farmhouse Style Cabin by Wade Design Architects

Situated in the center of wine country, this farmhouse style cabin in the woods was designed by Wade Design Architects in collaboration with Jennifer Robin Interiors. The house is located in St. Helena, a city in Napa County, California. The Napa Cabin was originally designed as a guest cabin on a wine country property that has a main house on site.

Lahinch House by Lachlan Shepherd Architects

Lahinch House was recently completed by Lachlan Shepherd Architects, a young, innovative and enthusiastic firm based in Torquay on Victoria's SurfCoast, Australia. Project description: In the...

Lluvia House in Mexico City / Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Lluvia house is a single-family residence located in Jardines del Pedregal, in southern Mexico City. The site is between neighboring constructions in a residential area.

Old Town Modern Home / dSPACE Studio

This Old Town home was built in 1972. Designed by Bruce Graham, architect of the Sears Tower, it remained unaltered by the original owner until our client purchased it. The exterior had deteriorated beyond repair and the interior needed a new floor plan to accommodate the client’s lifestyle

Architectural harmony and modern design for a custom family home

Bancroft House is a custom residence for a young couple with three children, located in Martis Camp, Truckee, CA, at a short distance from Lake...