Morro Apartment, Portugal / Hinterland Architecture Studio

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

Project: Morro Apartment
Architects: Hinterland Architecture Studio
Project Team: Filipa Figueira and Tiago Vieira
Location: Vila Nova de Gaia, Portugal
Area: 60sqm
Year: 2019
Photo credits: Ivo Tavares Studio
Text by Hinterland Architecture Studio

The small Morro apartment, with only 60sqm is part of a 60’s affordable rent building. The original house is divided into minimum spaces, articulated by the entrance hall and a small corridor. The aim of the project was to maximize the living space of the house, stripping the space to the bare minimum and reorganizing the plan.

renovation / Hinterland Architecture Studio

During the first demolitions it was clear that there would be constrains with the old building infrastructures and it would be impossible to change the kitchen and bathroom location. With budget constraints the strategy was to demolish the unnecessary partition walls, change the old damaged windows and introduce thermal and sound insulation to the exterior walls.

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

The new plan keeps the original bedrooms and bathroom location while the entrance hall, kitchen, living room and sunroom are merged to a single space, providing sunlight to the whole apartment.

interiors, residential, Portugal / Hinterland Architecture Studio

Since the first site visit we knew the existing floor would be an important visual element, it was recovered and completed while the walls and ceiling were painted in full white. The woodwork is designed as new contemporary elements, built in coloured wood fibre panels and applied as ready-made objects in the existing space.

furniture / Hinterland Architecture Studio

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

kitchen / Hinterland Architecture Studio

kitchen, Hinterland Architecture Studio

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

balcony / Hinterland Architecture Studio

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

bedroom / Hinterland Architecture Studio

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

bedroom balcony / Hinterland Architecture Studio

Morro Apartment / Hinterland Architecture Studio

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Casa Aglae is our proposal for a weekend house in Santo Domingo, a coastal area located 120 km. from Santiago. The strong winds that predominate in the summer from the west, made us raise the house in parallel to the length of the land, in east-west direction ...

Apartment CV in Milan / Nomade Architettura e Interior Design

The CV apartment has not undergone changes in terms of layout and systems, maintaining the existing layout that worked well at the distribution level.

Stunning Light-Filled Home Renovation Project in Brooklyn by BFDO Architects

The layout was configured as an open, airy twenty by fifty foot by ten foot tall primary living space on the parlor floor lined on one side by a full-length bookshelf, art wall, and cat circulation and lounge space. This is a stunning light-filled home renovation project in Brooklyn.

Matilda House is an Intimate Weekend Getaway Sunk Deep into the Australian Bushland

In the seemingly remote, granite hills of this northeast Victorian farm, Templeton was commissioned to create a weekend getaway. The Matilda house is situated on the same site that our client spent his childhood and is therefore layered with sentiment.

Freehand Design-Doodle is a Unique Pendant Handcrafted by Artisans

Freehand Design-Doodle is a pendant lamp designed by Simone Micheli for the Italian brand Terzani. We no longer march in a straight line. Our lives...

Contemporary Family House Influenced by a Mid-Century Style

The main footprint of the old house has been respected and the new contemporary family house takes on the memory of its original form while, refining the detail and layout of the spaces.