Cranes Attic in Genoa by Gosplan

Cranes Attic in Genoa by Gosplan

Architects: Gosplan
Project: Cranes Attic
Location: Genoa, Italy
Area: 40 sqm
Year 2018
Photographer: Anna Positano

The Cranes attic is situated in the city centre of Genoa, on the top of a building in the medieval neighbour on the old dock that protects the city for the Middle Age. The apartment has a 40 square meters surface, a small area that hosts a living room with open kitchen, a bedroom and a bathroom.

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 1

The bedroom and the livingroom are divided by a custom made piece of furniture that is a closet on the bedroom side and a set of stairs on the living room side. Another flight of stairs hung to the ceiling leads to the rooftop terrace, with a great view over the shipyards and their cranes.

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 2

This industrial context inspired the raw materials that characterized the refurbishment, such as the osb wooden panels painted in white, used for the furniture and the doors, or the folded metal sheet employed for the suspended stairs. The metal beams that reinforce the slab after the opening of the skywindow are highlighted by painting them with a white colour, generating a contrast with the gray ceiling.

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 3

The small flat is very sunny thanks to the skywindow and to the large windows allowing wide views of the downtown and of the harbour.

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 4

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 5

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 6

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 7

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 8

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 9

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 10

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 11

Cranes Attic in Genoa by Gosplan 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Boulder House Designed for Two Professional Athletes

This modern Boulder house designed by Arch11 is a place where the domestic life of a young family weaves with the values of two professional athletes and the outdoors. Where this distinction may separate those roles, lines in this structure seeks to bind and integrate.

Stoneham Residence by PARKA Architecture & Design

This residential project has been imagined with an intention to be integrated with the landscape and the site. Designed for a young and dynamic family, the project emerges both inside and outside, creating spaces for living in nature.

Floating Terrace House by Tomohiro Hata Architect and Associates

The construction of Floating Terrace House takes place in a residential zone developed 30 years ago during the bubble period. Although this region used to be an idyllic countryside, following its development by a single developer to residential area as a city block, a rational subdivision into isolated houses surrounded by fences and distant from each other, have been applied to the zone.