PhotographerAdrià Goula PhotographyMultifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (1)

Architects: Lagula Arquitectes
Project: Multifamily housing
Location: Badalona, Barcelona
Collaborators: Ordeic (Installations), Graó (Construction Supervision)
Photography: Adrià Goula

These multifamily housing in Barcelona were designed by Lagula Arquitectes.
A volume created from the urban needs after the emergence of a new avenue, changing the section of the street and the height of the buildings around it. That temporary space between what once was and what currently is planned, causes a hybrid street, changing and surprising.

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (3)

Within this environment, with changing building linings and heights, the volume appears as an urban element at city level, responding to more than just the particular needs of a condominium complex.

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (4)

As a family-owned building, the programme is organised with a common area at the ground floor and four levels of apartments. The building’s common areas, including the spiral staircase, are conceived as living spaces, designed to be shared, something completely different from the sterile neutrality and anti-vandalism character such spaces usually have.

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (16)

An elevator provides direct access to each apartment, one per floor. The typology is compact, with windows on both sides of the unit. The living room crosses the unit from the back to the front; and the two side walls defining it, shape flexible spaces around so bedrooms and bathrooms can be placed. The kitchen is opened to the dining and living rooms, and it is illuminated from the rear façade.

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (11) The roof is conceived as a living space and, with three sides open, it has a very special relationship with the city and the sea. Under a technical pergola a dining room is located, which completely opens to the terrace during summer.

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (9)

Both façades have a high contrasting design. The one at the back, south-oriented, is very simple, conceived as a ventilated ceramic façade with large openings to catch the winter sun and corrugated slatted blinds to protect during summer.

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (8)

On the contrary, the front façade is shinny and colourful, following the modernist tradition of the area. The ground floor is dressed in orange flat tiles; while shaped white glazed ceramic lattice scattering with colour blocks, protects the apartments from the west summer sun and offers privacy to its inhabitants.

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (10)

dining room, Lagula Arquitectes

bedroom, Lagula Arquitectes

staircase, Lagula Arquitectes

terrace, Lagula Arquitectes

facade, Lagula Arquitectes

Multifamily Housing Designed with a Shiny Colorful Ceramic Facade (5)

Thank you for reading this article!

Triplex Apartment Renovation in New York

This five-bedroom, four-bath, duplex penthouse renovation features a new open-riser marble and glass stair connecting two levels to a mezzanine and roof garden. A sixteen foot long Corian kitchen island, white marble fireplace surround and walnut wood clad wall integrating storage, media and pantry functions, runs the length of the loft-like upper floor.

Theodore Wirth Ranch / Strand Design

Envisioned as a modern ranch, the Theodore Wirth ranch home rests comfortably on its hillside location. Immediately adjacent to the property, a densely wooded park creates a retreat-like feel during the summer months, while revealing the Minneapolis downtown skyline and its close proximity to the city throughout the winter season.

Vacation House in California – Crow’s Nest Residence

Mt Lincoln Construction has completed Crow’s Nest Residence project based on an architectural concept of BCV Architects. Occupying an area of 5,600 SF, Crow’s Nest is a ski cabin located at 7,080 feet elevation, on the mountain of the same name in the Sugar Bowl Ski Resort, California.

Related Articles