Gruyere House, Catalunya / Lagula Arquitectes

Gruyere House / Lagula Arquitectes

Project: Gruyere House
Architects: Lagula Arquitectes
Main Collaborators: Ordeic (Installations), BME (construction survey), Carlos Cambron
Location: PGA Catalunya Resort. Carretera N-II Km701 Plot B1.20, Spain
Year 2019
Text and photos courtesy of Lagula Arquitectes

The Gruyere house is settled in a narrow plot, where golf and forest views are facing against the proper sun orientation. Also the neighbour proximity could compromise privacy and the feeling of being in the nature. Probably, the beauty of complex plots is they provide specific conditions to produce architecture.

Gruyere House / Lagula Arquitectes

Thus, the Gruyere house could be described in two simple operations focused on the optimization of the site specificities. The first one aims to obtain the better views orientation and privacy. So the general volume grows from one level in front of the street to two storeys in front of the forest.

Gruyere House / Lagula Arquitectes

As it can be seen in Raphael’s villa Madama, geometry is a classical architectural tool. The second main operation of the house aims to provide sun, far and lateral views and a feeling of privacy through a series of contrasted curved subtractions on the wedged volume. Each one of those has a clear target, and operates freely on the volume, changing locally the conditions of the space. Even we can think on list the objectives for every void. Some of them are general operations to provide sense of entrance, lateral views, give light to the kitchen courtyard, or open to the afternoon sun views. Other, smaller or secondary contribute with phenomenological effects to the quality of the interior, porches or intermediate spaces of the house.

Gruyere House / Lagula Arquitectes

Those two operatives had an echo on the structural and constructive systems of the project. So the white holey volume is sustained with two different types of structure. Part of it is relevant on the main volume; part is through as furniture, slender to be part of the carpentry world. Ideally, it can even be moved.

interiors / Lagula Arquitectes

As a private house the materials and finishes had to be within the client ideal of “what a house should look like”. Others had been adapted to those very personal affections, adding a different nature to the scope or the palette we as architects are used work with. The new derived substance aims to be totally specific. As an old master said, all my students are special ad specific to me, as snowflakes are.

plan

residential design / Lagula Arquitectes

Gruyere House / Lagula Arquitectes

facade / Lagula Arquitectes

Gruyere House / Lagula Arquitectes

Gruyere House / Lagula Arquitectes

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

OCM House by Studio Jackson Scott Embodies the Power of Simplicity

Simple and rectangular, OCM house sits tucked away from street view at the back of a grassy block. Bathed in the warmth and light of the Byron sun, it responds to the client’s brief of a comfortable home for a young family

Watermill Retreat in East Hampton, New York / CCS Architecture

The exterior of the Watermill retreat has a rustic simplicity of a “modern farmhouse”, mimicking the barns common to agricultural Long Island with simple geometric forms grounded in the landscape, natural wood siding, and metal roofs. The siting and shape of the house accomplishes privacy, views, and distinct outdoor spaces.