Residential ArchitectureLoftsOld Industrial Warehouse Converted into a Two-Story Family Home

Old Industrial Warehouse Converted into a Two-Story Family Home

Old Industrial Warehouse Converted into a Two-Story Family Home

Architects: Architects EAT
Project: Fitzroy Loft / Conversion of an old industrial warehouse
Location: Melbourne, Australia
Photo Credits: Derek Swalwell

Architects EAT have transformed this old industrial warehouse in a two-story family home. Fitzroy Loft is located in Melbourne, Australia, and was completed in 2015.

This project is a conversion of a gritty 250m2 brick warehouse in the old industrial area of Fitzroy into a family home. The former industrial building is a mixture of intimately scaled family spaces and vast entertaining voids. Two full height voids act as the lungs of the design bringing both light and sky views deep into the internal space. The private areas such as the study and bedroom are accommodated on the first floor by volumes of a more intimate scale.

Awards:
Winner of 2016 Australian Interior Design Award for Residential Design.
Commendation in Australian Institute of Architects 2016 Victorian Architecture Awards – Residential Architecture (Alterations and Additions)
Commendation in 2016 Houses Awards for House Alteration and Addition over 200sqm
Commendation in 2016 Houses Awards for House in a Heritage Context

Old Industrial Warehouse Converted into a Two-Story Family Home

living room, Architects EAT

Old Industrial Warehouse Converted into a Two-Story Family Home

kitchen, Architects EAT

Conversion of an old industrial warehouse, Architects EAT

Conversion of an old industrial warehouse, Architects EAT

Fitzroy Loft, Architects EAT

spiral starcase, Architects EAT

bedroom, Architects EAT

Fitzroy Loft, Architects EAT

bathroom, Architects EAT

La Odette Apartment by CRÜ Studio

CRÜ studio removed a series of walls that divided the long and narrow perimeter of their new project la Odette – la Olga’s younger twin.

Clifton Hill Courtyard House – Addition to a Double-Fronted Weatherboard Home

This brick and glass extension fits snugly onto the back of a double fronted weatherboard worker’s cottage in Clifton Hill. Designed to capture light from the north, as well as views of an existing bottle brush tree to the south

California House by GLUCK+

Building on this site, long considered unbuildable, presented two challenges: first, to minimize the impact of the house on the landscape and second, to create sufficient flat area to be comfortable for outdoor activities.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria

The modern glass extension was designed to draw more light deeper into the living areas, but also to visually extend the living space of the house out into the landscape. A brick floor within the sunroom internally folds up into a seated plinth edge which slips through full height glazing to become a strong geometric plinth in the garden.

Double Loft in Providence’s jewelry district, Rhode Island

Double loft is located in Providence, Rhode Island and was designed by 3SIXØ Architecture. Description by 3SIXØ: An artist specializing in ceramics and light reflective...

Related Articles