Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Project: Myrtle View House
Architects: In Situ Studio
Project Team: Jeff Stern, Lynn Harritt, Maja Gesar
Location: Portland, Oregon, United States
Area: 4958 sf
Year: 2017
Photo Credits: Jeremy Bittermann

Tucked on a steeply sloping site with expansive views of the city and mountains, Myrtle View House is a complete reimagining of an existing 1950’s residence.  The compact low form with dark stained wood and simple detailing allows the house to maintain a low profile and quietly nestle into the slope.  A restrained interior with minimal detailing allows the outdoor space and views to dominate, and provides a perfect background for the Owners personalized art and furnishings.  A redeveloped courtyard with a small outdoor pool becomes a focal point for the main public rooms, with large sliding doors to provide a seamless flow from inside to out.

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

About In Situ Studio
In Situ Studio is an intentionally small, design-based practice that specializes in modern, sustainable architecture.
We have been recognized for the quality of our work regardless of building type. More than specializing in a product, we rely on a time-intensive, collaborative design process to produce beautiful, well-functioning architecture. We value architecture that is timeless and permanent in the way it reflects a long-term commitment to the quality of a place.

outdoor, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

kitchen, Portland / In Situ Studio

bedroom, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

plan

pool, terrace, Portland / In Situ Studio

pool, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Stylish Open-Plan Apartment in Taipei by Peny Hsieh Interiors

Stylish Open-Plan Apartment in Taipei by Peny Hsieh Interiors

Project: Stylish Open-Plan Apartment / Serenity in the City Interiors Designers: Peny Hsieh Interiors Location: Section 2, Ren'ai Road, Zhongzheng District, Taipei, Taiwan Area: 310.0 m2 Project Year...

YogaOne by Studio Shito, Barcelona

Studio Shito was comissioned the design and construction of a new YogaOne center by DiR, the popular brand of gyms throughout Barcelona. A 400...
Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 3

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects

The project involved an existing double fronted Victorian house with a council Heritage Overlay. The previous 1980s extension to the rear was removed with a clean break between the original area of house and the extension.

Concrete Cottage Covered with Wood Cladding in the Val d’Hérens

This concrete cottage is located in Mase, Switzerland, and was designed by Savioz Fabrizzi Architectes. Description by Savioz Fabrizzi: Located in the Val d'Hérens, the...
Breiner 310 House 7

Breiner 310 House / César Machado Moreira + Cláudia Dias

Breiner 310 House is a residential project completed by Portuguese studio EZZO (César Machado Moreira + Cláudia Dias). The two houses, which remained empty for twenty...

More Articles Like This