facebook

New England Island Retreat / SheltonMindel

New England Island Retreat

New England Island Retreat is a residential project completed by New York-based SheltonMindel.

Brief: In a new residence constructed on a historic New England Island, design a place to seamlessly integrate the architecture, landscape and interior design.

New England Island Retreat 1

Solution: Wood, stone, and steel combined with the context of sky, sea, and grasses comprise the interior pallet. The custom designed rugs form an architectural plane – a canvas where a hierarchy of layers are collaged. The shape of the upper level rugs respond to the proportions of space, designed to simulate a parallel lined boardwalk that overlooks the beach shacks and ocean. On this transitional space, a cubed shaped Campagna brothers “Sushi sofa” feels like compressed flip flops, or surfboard fibers, and foreshadows the activities that occur in the foreground.

New England Island Retreat 2

Three steps down from this connection, the living room and office rug textures simulate a stone thrown into the water. Concentric ripples continue past the edges of the rug relating to the more organic shapes beyond the glass facade. The granite ovoid Noguchi table is the form of a large-scale rock that has the appearance of being washed ashore. The low Pierre Chapo coffee table resembles the shape of a deconstructed conch. The round Fabricus and Kastholm dining table has a translucent oyster colored top. The pair of oval Nana Ditzel plywood chairs, adjacent to the fireplace, has all curved edges. The Line Vautrin mirror appears to simulate the pinecones visible from the master bedroom sliding glass doors.

New England Island Retreat 3

Sailboats and ships, in the painterly view from the study, suggest a nautical vocabulary emulated by a low Charlotte Perriand table finished to resemble a worn hull. The fog colored sheer cotton voile curtains lift up and sway with the ocean breeze. The oar shaped arm of the Arne Vodderr woven leather chaise in the living room, and the Borge Mogensen hunting chairs in the office exemplify the joy of Nordic joinery. The orange fiberglass table in the master bedroom is suggestive of the boogie boards the family so frequently enjoys. Photography Michael Moran

New England Island Retreat 4

New England Island Retreat 5

New England Island Retreat 6

New England Island Retreat 6

New England Island Retreat 7

New England Island Retreat 8

New England Island Retreat 10

New England Island Retreat 11

New England Island Retreat 12

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Balnarring Retreat / Branch Studio Architects

Located in Victoria, Australia, the Balnarring Retreat was designed in 2016 by Branch Studio Architects. From the very first discussion with the client it became apparent...

The Vamp – new life for old speakers, by Paul Cocksedge

If you still have old traditional speakers in the house, do not rush to get rid of them because Paul Cocksedge found a way...

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse

The young owner who bought the Felderhof farmstead was conscious of its unique nature from the very beginning. The ensemble, consisting of two uniform structures, was built slightly offset and in accordance with the hillside profile.

The Brick Works for Boultbee Brooks by Oktra

Having worked together on multiple projects, Boultbee Brooks came to Oktra for a Cat A+ fit out in The Brick Works – a stunning five-storey building offering private workspace in Reading.

Blend Labs Office in San Francisco by Studio O+A

O+A’s challenge at Blend Labs in San Francisco was to bring the nimbleness and comfort of a modern tech office to a financial services company eager to take the angst out of mortgage transactions.

Oaks Residence / Maryann Thompson Architects

The Oaks Residence remains mysterious and de-objectified, and the landscape takes on the reading as the primary object of the project. The interior of the house develops along an unfolding spatial sequence that constantly orients and reorients the viewer to the site as one moves through the project, knitting the site and the house together.