Residential ArchitectureHousesValle House in Mexico by SVM Arquitectos

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos

Architects: SVM Arquitectos
Project: Valle House
Location: Zapopan, Jalisco, México
Área 367.0 m2
Photography: Courtesy of Sergio Villalobos

Valle House was designed following a program for an adult couple, the Project is developed on two levels, at a ground floor with an open day area, and upstairs you get the private spaces. The project aimed for the easy connection within the spaces and their circulations, the spaciousness of the spaces, sobriety and honest elements that result in a project of clear and simple reading.

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 1

It’s displaced on a flat surface, which allows us to make a free open ground plan with day areas, where they harmoniously integrate the kitchen with the dining room and the living, all overlooking towards the exteriors of the house. Giving a sense of interior-exterior communication. From the moment one enters in the house, one experience a transition, from a reduced space that goes to the main space of the house where the amplitude of the project is perceived.

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 2

A large skylight that illuminates both the ground and the upper level, achieving to avoid the use of artificial light during the day, emphasizes the vertical circulations of the Valle house.

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 3

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 4

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 5

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 6

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 7

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 8

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 9

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 10

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 11

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 13

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos 12

Valle House in Mexico

Valle House in Mexico 15

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

High open spaces add drama to an otherwise normal suburban setting. The large cantilevered roof protects full height doors from wind, sun and rain, and a clerestory lights the interior. The double height living spaces are served by two levels of private bedrooms and bathrooms beyond. This city house is dramatic yet humble, solid and light, different and fun.

Bangalore Courtyard House / Architecture Paradigm

Bangalore Courtyard House is a private residence designed by Architecture Paradigm, a studio established in the year 1996 by Manoj Ladhad, Sandeep J and...

A New Eco-Woke Hotel In The Heart Of Mallorca, Spain

A must-visit hotel for those seeking silence, retreat, and a healthy lifestyle, which is making its way as a space for holistic retreats on an international level.

Industrial Loft Apartment in the Chelsea Neighborhood of Manhattan

Our clients' love for an industrial esthetic tempered by color and texture, and their desire for a truly family-centric experience guided many of our team decisions for this spacious loft.

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa

The strategy used for an energy-efficient home is to reduce its consumption by means of good covering insulation of the building and a good use of the heat gain and loss.

Related Articles