Nook Residence by MU Architecture / Quebec

Nook Residence by MU Architecture Quebec (1)

Nook Residence is a single-family home completed in December 2015 by MU Architecture.

Description by MU Architecture: Located in a quiet area of the Eastern Townships in Quebec, the Nook Residence sits in continuity with the landscape in which it is part. Turning its back to the street, it offers a virtually blind facade that encourages discovery and piques curiosity. Strategically located openings and a large gap in the white mass give a hint at the beautiful scenery below as we approach the building.

Nook Residence by MU Architecture Quebec (3)

Inside, the clear sequence of open living spaces on the ground floor successively unveils different views of Lake Memphremagog to the visitor. Separating public from private spaces, a relaxation and contemplation area comes in as a pause in the architecture discovery course. Acting as lounge suspended over the void, this interior balcony between two levels accentuates our appreciation of the site in all its splender.

Nook Residence by MU Architecture Quebec (4)

The steep terrain quickly dictated the first project constraints. The house clings to the steep terrain and seems to be projecting toward the Lake. Like an origami, the two volumes are linked by a dynamic bending ribbon that merges the roofs together. The created projections act as solar shading and protect a huge terrace facing south.

Nook Residence by MU Architecture Quebec (5)

A white painted wood decay uniformly coats all sides and allows a more delicate integration of the building in its environment. Inside, the sobriety of the materials creates a canvas for a space that is both bright and warm. Polished concrete radiant floors, black ceramic tiles and walnut furniture punctuate the space with elegance. Cedar ceilings extend outside in continuity with the roof soffits outside, stretching sights to the Lake.

Nook Residence by MU Architecture Quebec (6)

Abundant windows erase the boundaries between inside and outside and a black staircase in the continuity with the upstairs railing leads to the bedrooms on lower level. Two large bedrooms, a bathroom and a dormitory with apparent board-formed concrete walls mainly compose the Ground level.

Nook Residence by MU Architecture Quebec (7)

Acting as a landmark through the lush summer, the house changes with the seasons and its whiteness blends into the winter landscape as a tribute to the great Quebec winters.

Architects: MU Architecture
Project Name: Nook Residence
Location: Mansonville, Québec
Project Area: 3000 sq.ft.
Project team: Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Valérie Beaudin, Pierre-Paul Guillemette
Photos: Ulysse Lemerise Bouchard ( YUL Photo)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (8)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (9)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (10)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (11)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (12)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (13)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (14)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (15)

Nook Residence by MU Architecture Quebec (16)

Thank you for reading this article!

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

The Mill House – Swedish Guest House and Sauna

The Mill House is an old farm property transformed by Wingårdh Arkitektkontor in a family vacation home. Project description: This house is a manifestation of...

Complete Renovation of a Two-Story 1915 Bungalow in Oakland

Rockridge is a two-story 1915 bungalow completely renovated by Medium Plenty. The home is located in Oakland, California, US Description by Medium Plenty: We re-imagined the...
Old Billiard Hall Converted into an Open Plan Living Space

Old Billiard Hall Converted into an Open Plan Living Space

Vita Architecture has recently completed a project in Betchworth, Surrey which was previously an old billiard hall which we have converted into an open plan living space.
Cariló House by Luciano Kruk. A Holiday Home by the Sea

Cariló House by Luciano Kruk. A Holiday Home by the Sea

The Cariló house is named after the town it is built in. It is placed on a corner lot one block away from the sea. Its proximity to the beach makes a less leafy and more arid scenery, which encouraged us to intervene the landscape.
Modern architecture and spacious roof deck Barton Hills Residence - HomeWorldDesign

Barton Hills House: Modern Architecture and Spacious Roof Deck

Project: Barton Hills house Architects: A Parallel Architecture Architect in Charge: Eric Barth, Ryan Burke Structural Engineer: JM Structures General Contractor: David Wilkes Builders Architect in Charge: Eric Barth,...

More Articles Like This