Residential ArchitectureHousesSlender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s

Architects: MU Architecture
Project: Slender House
Team: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Magda Telenga, Rosalie Trépanier-Blais, Steeve Galté, Camille Mollaret, Pierre- Paul Guillemette
Location: Ogden, Memphremagog Lake, Quebec, Canada
Project Completion: July 2017
Area: 4500 sq.ft.
Photography: Stéphane Groleau

Located in the beautiful region of the Eastern Townships near the US border in Quebec, the Slender House Residence unfolds in a long linear volume. Nestled on the steep shores of Lake Memphremagog it opens-up onto a peaceful secluded bay.

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 1

A Blade on the Rock
This 4500-square-foot residence is solidly anchored in the rock thanks to its numerous stone retaining walls and paved terraces. Massive dry stacked, locally supplied granite volumes serve as bases on which rests an impressive 111 feet long roof with bladelike sharp edges. From the street, the roof literally becomes a fifth facade.

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 2

Precisely detailed to fit seamlessly within the black wooden exterior walls, a large garage door sits between the massive stone volumes. The discreet and fascinating approach gives us the impression of sinking into the ground between a hanging garden and the house. As one makes his way along these dark and massive facades towards the main access courtyard, a huge glass bay window marks the entrance from which a view of the lake is immediately revealed. The austere and rough appearance of the exterior stands in contrast with the very large, bright and airy interiors of the house.

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 3

Vast and bright
Large bay-windows, skylights and immaculate white walls literally flood the space with light and offer breathtaking views of the lake. At times reaching 25 feet high, ceilings stretch to augment the amplitude of these living spaces. All the rooms of the Slender house are positioned to form one single linear row. In addition to the master’s suite, two high-end suites with full bathrooms and small adjoining lounge, a sauna and a training room compose the program of this luxurious house. A service corridor that connects the main entrance to the ground-floor entrance doubles as the entrance to the garage and gives access to a small washroom, laundry room and pantry that connects to the kitchen through a secret door.

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 4

The kitchen and the built-in furniture of the fireplace that conceals the television were designed down to the smallest detail to mask all the technical aspects. The whiteness of the kitchen is revealed as an extension of the walls and ceilings while the island is born from the extension of the floors that are covered in large blades of white oak.

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 5

A feeling of lightness
Worthy of the big hotels, the minutia of the details, the richness of the materials and the control of the lines exude this soothing feeling of lightness. Using the same material as the residence, a boathouse on the lake also offers an extra kitchenette and a magnificent roof terrace to enjoy the sunsets. Setting the residence on such a steep ground necessitated the construction of numerous retaining walls offering a great opportunity to develop hanging gardens. Illuminated in the evening, this cascade of vegetation is fully appreciated from the inside and enchants the place. The Slender house comes as a contemporary reinterpretation of the Bungalow of the 1960s slicing tradition with elegance.

Slender House Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 20

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 6

Slender House Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 19

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 7

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 8

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 9

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 10

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 11

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 12

Slender House Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 18

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 13

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 14

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 15

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 16

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s 17

Subscribe to our newsletter

West London Home Completely Remodelled by Cox Architects

This 2000 sq ft West London home was completely rebuilt from the inside out and 500 sq ft of basement added to create a 5 bed, 4 bath family house with two double reception rooms. The project was completed by London-based studio Cox Architects.

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

The Rones cabin has a compact footprint which adapts to the landscape and preserves the site and its vegetation. The main floor is a concrete construction with three different levels adapting to the terrain.

Hilltop House by Atelier Kastelic Buffey

Architects: Atelier Kastelic Buffey Team (Architecture + Interior Design): Kelly Buffey, Robert Kastelic, Artur Kobylanski, Terry Sin Project: Hilltop House Construction: Wilson Project Management Photography: Shai Gil Atelier Kastelic Buffey has...

WHOOP Headquarters, Boston by Elkus Manfredi Architects

Ahmed and his management team selected Elkus Manfredi Architects to design the new WHOOP Headquarters. Will Ahmed, founder of WHOOP, was a Harvard undergraduate squash player when he became fascinated with the idea of unlocking human potential and understanding exactly how athletes’ bodies are behaving.

House Alteration and Addition by Kieron Gait Architects

The sloping site runs down to a lush garden to the West, where mature trees and outlook provide a beautiful protected rear garden. The clients, living in a high set Queenslander wanted to live on the garden level so that their young children can play outside without constant supervision and enjoy the garden.

Recommended Stories