Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects

Architects: Barker Associates Architecture Office – BAAO Architects (previously BFDO Architects)
Project: Oceanside House
Collaborators: Craft Engineering (Structural Engineer)
Location: Breezy Point, Queens, Brooklyn, New York
Area: 1950 SF
Year 2017
Photography: Francis Dzikowski/OTTO

Five years after Hurricane Sandy devastated the cooperative beachfront community of Breezy Point, Queens, the project built upon a lot that had been reduced to sand is complete. Houses in Breezy Point are set close together and linked by pedestrian paths; cars are confined to lots at the periphery. The client’s site was unusually wide, with 68 feet of south-facing beach frontage. Flood regulations required building at least six feet off of the ground, while co-op regulations put the maximum building height at 28 feet. The co-op also required a setback from the lot line of 32 feet at the lot’s widest point. The resulting building envelope was much shallower than wide, allowing nearly every room to have an ocean view. One of the primary design strategies was stepping the south-facing facade to allow windows to wrap corners. That created diagonal sightlines up and down the beach, framing vistas and visually expanding the interior spaces. Angled roof profiles and ceiling finishes also direct the eye upward and outward.

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 1

Access to the Oceanside house is provided in two places. A stair leading from the beach lands on a deck that spans the width of the house (and has become a prime party location). The west side of the house abuts a pedestrian pathway. A separate switchback stair gives access from that path to the side entrance, which slides between volumes corresponding to the living room and an indoor-outdoor bath/shower. Because it is accessible from outside, that sky lit bathroom it provides a place to rinse off and deposit bathing suits and towels before entering the Oceanside house.

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 2

These two entrances flank the living room volume, which is defined by a raised cedar-clad ceiling, nine-foot tall south-facing sliding glass doors and a diagonally pitched roof. Across from the dining area, the kitchen abuts the stair to the second floor in an L-shaped alcove. The clients wanted separate zones for adults and children to live and entertain in. That was accomplished by locating the master suite on the main floor, so that the children can have the second floor to themselves.

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 3

On the east side, the master bedroom has wraparound windows looking east toward undeveloped beach frontage. A bathroom and walk-in closet buffer the bedroom from a parking lot to the north. A level change allows part of the deck to connect directly to the master suite.

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 4

Upstairs, three small bedrooms feel expansive thanks to their corner views. A rec room opens onto a covered deck. The fibreglass-wrapped roof culminates in a large “surfboard-like” overhang that protects the first floor from solar heat gain. White cedar cladding wraps the building and roof overhangs and encases the sides of the deck, helping the house fit in despite its newness.

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 5

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 6

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 7

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 8

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 9

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 10

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 11

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 12

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 13

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 14

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 15

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 16

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 17

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 18

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rosario House in Porto / depA Architects and Margarida Leitao

Rosario House is a building with five apartments renovated and modernized by depA Architects in collaboration with Margarida Leitão. This apartments, set on a...

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian’s Painting

After twenty years of development, Centaline Property, having more than 11000 staff, is considered as the largest property agent in Shenzhen, China. Responding to the design brief for expressing new enterprise spirits, vitality, innovation and cooperation, Peng & Partners has made a revolutionary design for its new headquarters in Houhai beach area, Shenzhen.

Team Living House in Downtown Tokyo

Team Living House is an apartment with a natural and simple beauty, located in downtown Tokyo, designed by Masatoshi Hirai Architects Atelier. Team Living The client...

Olmos Park Residence in San Antonio by Lake Flato Architects

Located in San Antonio, Texas, the Olmos Park Residence was designed by Lake/Flato Architects. The Olmos Park Residence sits on a heavily wooded, quarter-acre corner...

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

This project began with two families purchasing a large Central Austin property and subdividing it into two narrow lots to build new homes on - we were hired to design one of the homes.

Long Reach Retreat by Kaplan Thompson Architects

This waterfront home is deeply connected to the tidal landscape of Midcoast Maine. Located in Harpswell, the Long Reach Retreat was finished in 2016. Its gorgeous setting called for a design that drew visitors closer to the ocean cove, and conveyed a sense of organic modernism that didn’t compete with its peaceful setting in the trees.