Residential ArchitectureHousesKenilworth House by Johnson Chou

Kenilworth House by Johnson Chou

Kenilworth House, Johnson Chou

Designer: Johnson Chou Inc.
Project: Kenilworth House
Location: Toronto, Canada
Photographer: Brenda Liu

Located in the Beaches neighbourhood in Toronto’s East End, the original structure was a two-storey 1,250 SF (139m2) building renovated into a three-storey 1,950 SF (178m2) residence achieved by converting the existing attic space into a master bedroom with ensuite and adding a two-storey rear extension.

Kenilworth House, Johnson Chou 1

Built in the early 1900s, maintaining the integrity of the scale and form of the building, such as retaining the roofline and preserving, repairing the existing brick, was a priority from the start. Yet there was a desire to allow elements of the modernist aesthetic developed for the interior to percolate to the exterior. As the building is one of a series of nearly identical houses with similar details mirrored along the street, an opportunity arose to insert abstracted elements that juxtaposed and created a dialogue with the existing facades. The original 3 bedroom house had the main stair positioned perpendicular to the length of the house, effectively dividing the Kenilworth house into two front and rear. Further exacerbated by the profusion of tiny rooms and the relatively narrow width of the building, the house felt cramped and imparted a sense of claustrophobia.

Kenilworth House, Johnson Chou 2

Our functional strategy was to demolish the interior of the existing building, eliminate all interior partitions on the ground floor; reposition the main stair parallel and against the side wall of the building; remove the exterior wall facing the backyard and replace it with a 15(4.5 m) deep 200 SF (23m2) two-storey addition. The intention is to have the two levels of the existing interior spaces overlook the double-height space of the newly created living-room, with it becoming the visual link and the notional hub of the residence.

Kenilworth House, Johnson Chou 3

The design concept was two-fold: to perforate the volume of the building with openings to allow internal and long views directly to the exterior, creating the impression of a larger building; to develop a motif that redefines the existing building as a series of overlapping frames that function either as portals or an apparatus for viewing. As such the project is about creating volumes of flowing spaces in the horizontal and vertical dimensions, and the kinaesthetic experience of framed views from within and without.

Kenilworth House, Johnson Chou 4

The frame motif can be perceived, for example, at the front entrance screen, the main circulation stair and the rear glass facade. From the entrance one has a view over the family room and past the kitchen, dining and living rooms. Here, the solidity evoked by the front facade dematerialized to a veneer of glass where narrow, custom-fabricated mullions frame the aperture to create the illusion of being detached from the house – a window hovering in mid-air. An oversized pivoting glass door leading to the outdoor patio blurs the distinction between the interior and exterior spaces.

Kenilworth House, Johnson Chou 5

The attic was transformed into the master bedroom and ensuite which are separated by frameless glass screens. The ceiling was flattened but the pitched-roof was maintained at the front to blend in with the adjacent buildings. The triangular-shaped attic window frames the freestanding tub, allowing for an uninterrupted view to the park beyond.

Kenilworth House, Johnson Chou 6

Kenilworth House, Johnson Chou 7

Kenilworth House, Johnson Chou 8

Kenilworth House, Johnson Chou 9

Kenilworth House, Johnson Chou 10

Kenilworth House, Johnson Chou 11

Kenilworth House, Johnson Chou 12

Kenilworth House, Johnson Chou 13

Kenilworth House, Johnson Chou 14

Subscribe to our newsletter

Massive Concrete Home on a Cliff Above Hobson Bay

The requirement was for a large new family concrete home maximising connection to the exterior spaces and views over Auckland harbour. To create connection to the terraces, pool and gardens, the living areas were all placed one level below street entry level.

Lafayette Mid-Century Modern Remodel by Klopf Architecture

Klopf Architecture's client, a family of four with young children, wanted to update their recently purchased home to meet their growing needs across generations.

House Among Olive Grove by Henkin Shavit Studio

Moshav Kidron, built of large agricultural estates, is a level flat ground Moshav in which the sizes of the estates create quite great distances between residences. Olive vineyards are the main component of the estate on which this family house was planned and built.

Mid-Century Modern Home Renovation in Berkeley Hills, California

This mid-century modern home renovation in the Berkeley Hills features enhanced indoor-outdoor living, updated finishes, a structural upgrade, increased energy efficiency, and enhanced daylight.

Appboy Office – Sunny, Airy and Fun Workspace by Homepolish

Design: Homepolish Project: Appboy Office Location: New York City, US Photography: Claire Esparros Homepolish has designed the new Appboy office, a marketing company located in New York City, US. This...

Recommended Stories