facebook

Old boat house converted into recreational space

Old boat house converted into recreational space (1)

Naust V is a collaboration between Kolab Architects and Koreo Architects. The project is a transformation of an old boat house in Vikebygd, a small village on the Norwegian west coast.

Description by architect: A boat house, (in Norwegian «naust»), is a common landmark along the Norwegian coast. Traditionally built as a place for storage of boats and fishing equipment, the naust used to be functional buildings with simple materials. Today, as dependance on the sea and fishing industry is declining, many of them are being transformed for leisure purposes.

Old boat house converted into recreational space (11)

As the Norwegian coastline is considered common property, regulations are very conservative regarding size, use and appearance. Hence, the dichotomy between the regulations and new Norwegian leisure culture forces an old typology to take a new form.

Old boat house converted into recreational space (4)

At the back of the naust, one step above the ground floor, lies a stone terrace surrounded by a small forest. The new naust is extended backwards to include this terrace into a new winter garden. This part is covered by angled wood cladding, which makes it both opaque and transparent. In the transition a kitchen and a fireplace is introduced as a central gathering space. Sitting alcoves and shelves are integrated in two of the walls, providing a flexible floor area.

Old boat house converted into recreational space (3)

A big opening in the western wall creates a transition between the interior and stone terrace on the west side. In the eastern wall, a horisontal window offers a glimpse of the village and the surrounding mountains. At daytime the naust is subordinated to the local traditions at distance, whilst unveiling unexpected qualities when given a closer look.

Architect: Kolab Architects and Koreo Architects
Photography: Mattias Josefsson

Old boat house converted into recreational space (6)

Old boat house converted into recreational space (5)

Old boat house converted into recreational space (9)

Old boat house converted into recreational space (7)

Old boat house converted into recreational space (8)

Old boat house converted into recreational space (2)

Old boat house converted into recreational space (12)

Old boat house converted into recreational space (14)

Old boat house converted into recreational space (13)

Old boat house converted into recreational space (10)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio

The project at Newbattle House has seen the renovation and extension of a 19th century stable block to form an artist studio and family garden room. Although the stable building itself is not listed, the adjacent church, former manse and boundary wall are all B-listed meaning a sensitive intervention was required.

Red Beach House by LTD Architectural Design Studio

Red Beach House is a project completed by New Zealand studio LTD Architectural Design. This existing house was altered and re-clad in order to modernise...

Nina Ballroom & Nina Bridal Suite / CL3 Architects Limited

Nina Ballroom is the pilot project for the re-branded L' hotel Nina et Convention Centre, a hotel rooted in Hong Kong and founded by the late business icon Nina Wang. The brand takes Generosity and Social Responsibility as its key attributes, which are well expressed in Nina Ballroom.

Armadale Penthouse: Delightful Home Extension by Pleysier Perkins

Armadale Penthouse was recently completed by Pleysier Perkins Architects for a young family with three children. A simple palette of timber, natural stone and soft whites and greys creates a warm and relaxed environment to the penthouse addition

Chic Apartment in Upper West Side, New York

Located in one of the most vibrant areas of the Upper West Side, New York, this chic apartment features a spacious living area, 3 bedrooms and 2 bathrooms.

Reimagined Colorful Pied-e-Terre in Austin, TX, by Mark Ashby Design

Mark Ashby Design reimagines an Austin spec house into a colorful custom home, the Bouldin Pied-e-Terre is 2,400 square feet and walking distance to Austin’s buzzing South Congress Avenue shops, restaurants, and entertainment.