Lookout House, California / Faulkner Architects

Lookout House, California / Faulkner Architects

Project: Lookout House
Architects: Faulkner Architects
Team: Greg Faulkner, Christian Carpenter, Jenna Shropshire, Darrell Linscott, Gordon Magnin, Breanne Penrod
Civil Engineer: Shaw Engineering
Contractor: Rickenbach Development and Construction
Interior Designer and Lighting Designer: CLL – Concept Lighting Lab
Structural Engineer: CFBR Structural Group
Location: Truckee, California, United States
Year: 2018
Photographer: Joe Fletcher, Claudia Kappl-Joy
Text by Faulkner Architects

The building site had a significant influence on the design for the Lookout House. Layered with intense geologic history at the base of a three-million-year-old volcano, the site is a north-facing 20-degree slope with equal parts refuge and prospect at 6,300 feet above mean sea level. Consisting of volcanic sediment from ancient flows and strewn with boulders up to 15 feet in diameter, the site is in an open stand of second-growth Jeffrey Pine and White Fir trees. The vertical, plumb lines of the tree trunks, stripped bare from years of deep snow fall, reach for the light. Standing upright at an angle to the slope, they provide a constant reference to the perpendicular horizon in the distance. The harsh winters leave the ground sparse yet partially covered with a mat of pine needles and cones. Large waist-high clusters of manzanita group together and climb the slope in an organic, opportunistic pattern.

Lookout House, California / Faulkner Architects

To the east, a cleared ski access adjoining the site informed the way the plan is built into the slope: a narrow slot within the house’s massing mirrors the continuous space of the ski run. This slot connects independently zoned territories with various levels of privacy within the house as a whole. This spatial slot begins at the street face as exterior space and is enclosed and partially concealed by a steel plate. The enclosed and darkened exterior entry provides relief from the visual noise of the neighborhood. Red-orange glass suggests the color of cooling magma, referencing the site’s geology and offering a warm approach. The glow extends to the interior, bathing the entry and central stair in light. At the top of the stairs is a directional gathering space that both looks down to the valley to the north and up to the mountain to the south from under a sloped steel plate roof that parallels the slope of the land.
Sleeping rooms are provided via a disciplined plan concealed behind a continuous wood screen and buried into the north slope of the site. In the most private zone of the house, a master suite is perched above with panoramic views to the Martis Valley.

Lookout House, California / Faulkner Architects

Insulated 20-inch-thick concrete walls made from local sand and aggregate build a ground form that extends to roofs to enclose space. Full-height openings with structurally glazed sliding doors open the space to the prevailing southwesterly breezes. The concrete walls extend beyond the warm interior environment to give the exterior territories at each end. Angled to conform to the building envelope, the extended walls continue into the slope, nearly closing and connecting, but stopping short to leave a gap. The ten-foot-wide opening allows the sloped grade to pour into the building form. This reciprocity with the slope provides ski access with a dramatic opportunity to show off and end the day.

Lookout House, California / Faulkner Architects

The minimal materiality of volcanic basalt floors and walnut from old orchards in the nearby Sierra foothills continues the discipline of material. Consistent through the Lookout House, the quiet built environment is muted in color and tonality, which allows the landscape outside to be the focus.
Sustainability is addressed in this project with a focus on energy retention through the choice of materials and systems. Mass-heavy concrete walls and radiantly heated stone floors, an R80 insulated roof, enhanced glazing, and high-efficiency mechanical and lighting equipment minimize energy loss and use. The exterior of concrete and steel is fire resistant and low maintenance.

kitchen / Faulkner Architects

Produced by layer upon layer of sketches and study that first seek to discover the existing attributes and characteristics of the place, this architecture does not reflect a singular concept or idea. The built place, including its appearance, is the product of the making of a series of experiences that together set the stage for life to unfold. The process is about an approach to problem solving on a difficult but epic alpine site. The completed place envelopes the continuous space of the slope up to the south sun and mountain top that has existed for millions of years.

Lookout House, California / Faulkner Architects

dining room / Faulkner Architects

interior design / Faulkner Architects

living room / Faulkner Architects

Lookout House, California / Faulkner Architects

bedroom / Faulkner Architects

Lookout House, California / Faulkner Architects

bathroom / Faulkner Architects

terrace / Faulkner Architects

Lookout House, California / Faulkner Architects

Lookout House, California / Faulkner Architects

Lookout House, California / Faulkner Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Christophe Colomb House in Montreal / Henri Cleinge and Manon Belanger

Located in Montreal, Canada, the Christophe Colomb House is the result of an exceptional teamwork between Henri Cleinge, Architect and Manon Bélanger, interior designer. On this...

Sawmill Retreat / Olson Kundig Architects

Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects is a winner in the 2017 AIA Housing Awards in the One and Two Family Custom Housing category. Set...

Le Bistrot Pierre in Torquay – True English Riviera Style

Le Bistrot Pierre is a modern French bistro and bar located in Torquay, Devon, England. Designed by Gillespie Yunnie Architects, Le Bistrot Pierre has a palette of rich blues and grays, in true English Riviera style.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

Situated in Upper Hills, Futian District, Shenzhen, Voisin Organique is a farm-to-table restaurant features contemporary Chinese cuisine. The restaurant draws on classic aesthetics, uses ingredients grown in its ECOCERT-certified farm

Shearwaters Residence / OB Architecture

Shearwaters is a replacement dwelling in the Pembrokeshire Town of Tenby. It is located on the southern side of the Pembrokeshire Coast National Park at a cliff top boasting panoramic views from Tenby to the west and the Bristol channel to the south.

Brazilian Punk Floor Lamps by Studio Loft Kolasinski

The newest project by LOFT Kolasiński is Brazilian Punk floor lamps. They can be distinguished by their simplicity, but a non obvious shape.