Underhill House: A Family Home Inspired by Quaker Values

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects

Inspired by the old Quaker settlements, Underhill House is a single-family home designed by Bates Masi Architects.

Project description: Socially and professionally a couple desired to live in an urban environment. However, living in the city didn’t afford the lifestyle they wanted for their children as they approached school age. To compromise between remaining close to the city while raising their family, they relocated to the suburbs. Their goal was to create a strong sense of place in an environment with close neighbors on all sides of their property. The history of the community they chose, an early Quaker settlement, inspired the solution. Based on the Quaker tenants of simplicity, humility, and inner focus, the house is broken into a series of modest gabled structures, each one focused inward on its own garden courtyard instead of out to the surrounding neighbors.

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 1

The simplicity of each courtyard distills the experience of nature, encouraging one to appreciate its subtleties. Every interior space is connected to the exterior on two sides. The layering of spaces from exterior to interior to courtyard collapses the boundaries between them. From selected vantage points, one may see across multiple spaces and courtyards to framed views beyond. Each volume has a sculpted roof that funnels light and air into the center of the structure.

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 2

The detailing of materials accentuates the central courtyard. The oak floor and weathered oak ceiling boards both radiate outwards from the center. The floor and ceiling boards are custom cut in width and mitered to trace continuously and concentrically around the courtyard. Weathered metal straps on the ceiling further emphasize this geometry and act as a device to organize lighting and audiovisual equipment throughout the house.

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 4

The idea of the pavilion is evident through several moves in the landscape. The building’s inverse form is carved out of the earth to create a lower courtyard at the basement level. Planted retaining walls slope down to let light and air into the lower level. Similarly, a sloped, depressed area forms a destination in the landscape, where a grove of trees grows, creating a contemplative spot much like the interior courtyards.

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 5

The shingle coursing and pitched roofs reference the early Quaker settlement buildings in the area. A limited number of materials are carefully detailed to accentuate the geometric form of each pavilion. A pronounced shadow line traces around each building and articulates the scale of the oversized shingles and undercoursing layer. On the roof, the shingles are an ideal material as they accommodate tapering courses that follow the roofs compound pitches. At areas below grade bluestone is cut to the same size and shape and applied in a shingled manner on the chimney to retain the uniformity of the volumes.

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 6

The Quaker values of simplicity and craft tie the new home to the community. Using the courtyard as a device to bring light and nature into the interior of each volume results in an inward looking and contemplative home that appeases the parents practical concerns and creates a desirable environment for the children’s upbringing.

Architects: Bates Masi Architects
Project: Underhill House
Building size: 6,340 sq. ft.
Location: Matinecock, New York, US
Photographer: Michael Moran
Contractor: Qualico Contracting Corp.
Landscape Architect: TL Studio

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 6

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 7

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 8

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 9

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 10

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 11

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 12

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 13

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 14

Underhill House - A Family Home Inspired by Quaker Values / Bates Masi Architects 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

18sqm Studio Workspace for an Artist in Tel Aviv

In the artist's central Tel Aviv apartment, architects Ranaan Stern and Shany Tal from Raanans Stern's Studio designed a versatile 18sqm studio workspace. Description by...

The Furnished Void Apartment in Eixample, Barcelona

The Furnished Void is a warm and bright apartment completed in 2016 by Spanish studio Egue y Seta.  The apartment, designed for a young...

Tresarca Residence: Amazing Architecture in Las Vegas

Built under the burning sun of Nevada, Tresarca residence, is the downright definition for "amazing". The project realized by Assemblage Studio is an architectural...

West Mercer Residence / Sundberg Kennedy Ly-Au Young Architects

Designed by Sundberg Kennedy Ly-Au Young Architects (SKL Architects), West Mercer Residence is a 5,500 sf single-family home located in Mercer Island, Washington. Situated tightly in its hillside...

Modern Home Extension That Weaves Together Interior and Exterior Spaces

The scattered and irregular gables of this Federation house, while absent from the contemporary extension, are suggestive of the casual arrangement of courtyards that now enliven the dwelling within.

Endpiece – Optical Store in Seoul / wallga + WGNB

Located in Seoul, South Korea, ENDPIECE is a small boutique selling glasses recently completed by korean studio Wallga + WGNB. The name of the store stems...