Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

- Advertisement -

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

Name of Project: Senses
Architects: Wael Farran Studio – Exterior Architecture – Interior Architecture and Landscaping
Location: Wardanieh – South Of Lebanon
Area: Landscape / Garden: 3000m2
Interior: 220m2
Rooms: 7 Rooms + Garden and Visitors Service Area
Photographer: Genia Maalouf

At Wael Farran Studio, Senses was nothing short of a challenge! Located in South of Lebanon, Senses is a pool house that was conceived and built as an extension to an existing residence. Therefore, the project is a beautiful exercise in fusion, where interior, exterior and landscape unite to create one holistic lifestyle canvas that speaks of design excellence.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

The aim was to create a hidden zone interrelated to the villa, yet isolated enough to respect the family’s privacy. Over a year and a half, the 3000m2 olive grove was transformed into the perfect spot to receive guests, party or relax. The pool house includes a big family room, a gymnasium, a bedroom, 2 bathrooms, a hairdressing area, outdoor showers, a service kitchen changing rooms, and sink zones. A pool house is not completed without a pool and Senses boasts not one, but two pools as well as a Jacuzzi.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

Olive groves in Lebanon are characterized by their various levels for optimal use of the land. While the olive trees were carefully transferred into a different area, the levels in the land were used to build a Jacuzzi overflowing into an infinity pool that merges with the horizon and ends with an 8m waterfall pouring into a smaller pool on the lower level. The area also includes a swimming pool for kids. Two modern Gazebo sculptures enhance the connection with nature and add a subtle grip on the open spaces. The space’s zen feel during the day turns more mystical at night with the strategically placed lighting all over the area. With lights from the sides rather than the top, the gazebos offer a unique spaceship feel enhancing the mystique.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

The outdoor area is equipped with showers of different heights reminiscent of the level nature of the project with a waterfall like flow when turned on, for a pleasurable after swim experience, as well as a sink and bathroom area for guests.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

Choice of material was made with meticulous attention: because it goes well with the Bisazza mosaic tiles of the pools, Indian limestone was the dominant material for the facades. To emphasize the project’s open-air nature, the ceiling was combined with the upper zone garden, while the dividing walls of the interior space were built in a way to maximize visibility of the whole area from inside creating an outside experience.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

The indoor of the pool house is uniquely divided giving a flow in the space for additional comfort and privacy. Sliding massif wood doors allow smooth movement from area to the other, adding the nature element to the indoor space. Hues of greens and blue bring the outside in, while the custom-made furniture marries comfort with style. The bedroom has its own private access to the garden as well as en-suite bathroom made of marble and mosaics as are the outdoors bathrooms.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

“The idea was to blend the indoor into the outdoor in form and feel. Through that unique blend, Senses speaks to the heart and the soul” explains Wael Farran, Founder and Lead Designer.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

It is almost impossible not to be seduced by this fanciful flight of the imagination … discerning taste, a critical eye for detail and the gracious architect’s manipulation of space make this pool house a pleasure for the eyes, inside and out.

Senses, a Nature-Embedded Pool-House by Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

Pool-House, Baabda, Lebanon, Wael Farran Studio

- Advertisement -

Efficient, prefab, sustainable and passive – Wood Studio House

Wood Studio House is designed by Dom Arquitectura to accomplish four objectives: efficient, prefab, sustainable and passive. The house has 76 square meters and is...

Bond Street Apartment by Dash Marshall: Wormhole Project

We built a Wormhole above Bond Street by invading a historic structure with futuristic bits to create a world within a world: new inside of old, dark inside of bright, minimal inside of maximal. The Bond Street apartment is defined by a complete change of style, form, lighting, and material on all surfaces from floor to ceiling.

Well-Furnished Apartment Inspiring a Comfortable Lifestyle

The design of this well-furnished apartment focuses on how to achieve the ultimate texture ratio and balance in the relationship between the ceiling, the floor, and the wall in the shared space of the open dining room, light kitchen, and living room.

Black Desert House: Imposing Architecture and Dramatic Landscape

The Black Desert House was built to the north of Yucca Valley, on a field that offers a wide view over the Mojave desert....

Red Brick House in Mexico with Bricks Arranged in an Artisanal Way

This red brick house is the result of the collaboration between Proyecto cafeína and Estudio Tecalli. The project integrates regional material element and is located in San Pedro Cholula, Puebla in México.

North Coogee House – Rustic and Fun Design by Collected Interiors

Collected Interiors refurnished and styled this two-story family home in North Coogee, Western Australia. A young energetic couple was after a relaxed, fresh and modern...

Olivier Nelson Residence, Montreal / Naturehumaine Architects

The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around which the spatial organization is defined to allow natural light into the heart of the house.

MT TITLIS Club – Times Group / Matrix Design

The MT TITLIS Club is a small club located in Foshan, China. By approaching the interior design based on the site and architectural conditions, Matrix Design created an exquisite, tranquil and comfortable home-like space with creative designs, providing urban elites with a fantastic destination to relax and meet friends.

Goulburn Valley House by Rob Kennon Architects

Designed by Rob Kennon Architects, Goulburn Valley House won the 2016 AIA Victorian Architecture Residential Commendation Awards. Project description: Set on the outskirts of a...

Architectural Changes That Give a New Identity: Kilham House

Situated on the outskirts of Winchester, England, Kilham house was renovated and architecturally modified by AR Design. If initially, the building seemed beat with...

Valley Family House / Luciano Gerbilsky Arquitectos

Valley Family House is a 580 meter construction, built on a 5,000 square meter lot in a gated community called Valle Santana in Valle de Bravo. The lot has a complex surface, with a 35% incline which makes construction a challenge but provides a grand view.