Oliphant Street House / Paper House Project

Oliphant Street House / Paper House Project

Project: Oliphant Street House
Architects: Paper House Project
Location: London, United Kingdom
Area: 1350 ft2
Year 2017
Photographer: Dominic French

Text provided by Paper House Project: Located in Westminster’s Queen Park Conservation Area, this Victorian terraced family home suffered from a cramped ground floor layout and a lack of natural light to the narrow kitchen at the rear.

Oliphant Street House / Paper House Project

By rebuilding an existing lean-to and adding a side infill extension we were able to provide an open plan layout whilst retaining defined areas for relaxing, cooking, and eating.

Oliphant Street House / Paper House Project

Full-length rooflights, exposed structural timber and a simple but hardwearing palette of birch-faced-plywood, stainless steel and rubber flooring create a light-filled contemporary family space with a clear connection to the garden. Bespoke carpentry provides much-needed storage and has been combined with moveable units to create a flexible kitchen.

Oliphant Street House / Paper House Project

Protected sight lines across the rear of the terrace meant specific materials had to be used externally – reclaimed London stock brick and Welsh slate, combined with large format glazing. These materials have been detailed in a contemporary way to create a modern aesthetic that respects the character of the Conservation Area.

Oliphant Street House / Paper House Project

This simple, cost-effective project completed on a tight budget has provided space for a growing family to work, play, and socialise and even comes with a swinging chair!

Oliphant Street House / Paper House Project

Oliphant Street House / Paper House Project

Oliphant Street House / Paper House Project

Must Read

Nir Am House in Gaza Envelope Featuring an Industrial, Minimal and Modern look 11

Nir Am House in Gaza Envelope Featuring an Industrial, Minimal and...

The project is a 220 sqm house located in a small kibbutz (Nir - Am) in the Gaza envelope. Despite the constant threat that inflicts the area, the residents (a young couple in their 30's with a toddler, a baby and a beautiful golden-retriever) chose to build their home in the place where they were born and raised.