Residential ArchitectureLoftsDefoe Road House / Paper House Project

Defoe Road House / Paper House Project

Defoe Road House by Paper House Project

Architects: Paper House Project
Project: Defoe Road House
Location: Hackney, London, N16, United Kingdom
Floor area: 115m2
Budget: £350,000.00
Photography: Rory Gardiner

Defoe Road House was recently completed by Paper House Project, a young, vibrant architecture and design studio founded by architect James Davies. This conversion project creates a home from a dilapidated and landlocked warehouse, transforming it into a light-filled house that not only improves the area but brings life back to the neglected space.

Defoe Road House by Paper House Project 1

Rights of way, freeholder and leaseholder consents, local residents and a 90m service trench across third party land, all added to the logistical complexities of renovating a historical building with major structural problems on a difficult site. Reduced access required a kit of parts to be designed that would be fabricated off site.

Defoe Road House by Paper House Project 2

The design focused on creating an open-plan, two-bedroom house with an industrial aesthetic in keeping with its original purpose. This meant the building needed to be completely renovated.

Defoe Road House by Paper House Project 3

The concept was to create a series of complex structural interventions to open up the space and add light and height to create a practical, modern space. Bespoke extended leg steel trusses and cable rod supports were designed to support the new slate roof and a high-level perimeter ring beam with concrete corner bonders holds the original brick envelope together, whilst allowing large new window openings to be formed.

Defoe Road House by Paper House Project 4

The resulting property is a hidden gem behind the bustling high street. By retaining the original envelope, volume, and footprint of the warehouse, this project illustrates the possibilities and benefits of recycling old buildings and adaptive re-use in a cost-effective and innovative way.

Defoe Road House by Paper House Project 5

Defoe Road House by Paper House Project 6

Defoe Road House by Paper House Project 7

Defoe Road House by Paper House Project 8

Defoe Road House by Paper House Project 9

Defoe Road House by Paper House Project 10

Defoe Road House by Paper House Project 11

Defoe Road House by Paper House Project 12

Defoe Road House by Paper House Project 13

Oriental Warehouse Loft: Complete Reconfiguration of a Loft Apartment

Oriental Warehouse Loft was designed by Edmonds + Lee Architects in San Francisco, USA. From the architect: This project located in the historic Oriental Warehouse...

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

Through a series of thresholds from opaque to transparent, Yo-Ju Courtyard House, which means “secluded living” in Mandarin Chinese, embraces the future of suburban density by establishing a private experience despite being adjacent to a busy arterial street in the Clyde Hill neighborhood of Bellevue.

Concrete Casita – A Playhouse, Perfect for Sleepovers

An active family with two kids and a full house needed a versatile solution that could do something for everyone. Concrete Casita by Ravel Architecture is a playhouse, perfect for sleepovers. A media room for kids by day and parents by night.

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley

At the beginning of 2012 a young couple approached our practice for a GZ house. They had fallen in love with the beautiful setting of a small community on the outskirts of Santiago. On top of a steep hill, no road to reach it, with all the utilities’ network down below, the plot posed quite a challenge.

Stylish Contemporary Home with Living Spaces Separated by a Schist Stone Wall

Located on the coastal North Shore of Auckland, this home is positioned on a small rear site with moderate slope. The brief was to create a stylish contemporary home incorporating three separate living spaces. In addition, it was established that views of Rangitoto could be obtained above a certain height on the property in the southern direction.

Related Articles