Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

- Advertisement -

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

Project: Lagoon Weekend Residence
Architects: CCS Architecture
Architectural Team: Cass Calder Smith (Design Principal), Bjorn Steudte (Project Architect)
Location: Marin County, California
Year 2018
Photography: Paul Dyer

Description by CCS Architecture: This 2,100 square-foot lagoon weekend residence was built in Seadrift on the Stinson Lagoon in Marin County, California. Although the lagoon is filled with Pacific Ocean Sea water, it is shallow and warm – much like a lake and so used for swimming, paddling, and many other non-motorized water sports. While beach houses are often tattered and somewhat quirky, this one is meant to be modern and refined, yet casual. It was created for a family of five that live in San Francisco who surf, cook, craft, and party. The design process was very collaborative and enjoyable.

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

Marin County coastal codes require houses in this zone to be notably elevated above the sea level, which results in houses being quite high in relation to the lagoon and ocean. This creates a situation where the buildings have two sides: in this case, northward with decks and steps that cascade down to the water, while the south side is more level and expansive with exposure to the southern sun. With this dual orientation, the main spaces of the house open up for maximum indoor-outdoor living. Stinson is fairly sunny with spectacular natural light and so this dual orientation also captures as much light and fresh air as possible.

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

Inside, the building is zoned into living and sleeping wings. The living room, kitchen, and dining spaces comprise the main area with high wood ceilings. Strategic skylights bring in patterned natural light from above to balance the south and north light. The bedroom wing is situated to be separate from the main space, and has two bedrooms plus the ‘bunk room’, which the three kids share. It has three double bunks and one loft, sleeping seven. Each of the bunks has its own small window and reading light.

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

The form of the Lagoon Weekend Residence is essentially a courtyard, yet with the higher roof cantilevering over the courtyard entry to create an iconic portal to the house as seen from the road. The exterior is sided with clear-heart western red cedar – stained grey for a weathered look. The inside is primarily a combination of white sheetrock, sinker cypress boards, and concrete floors. All of the sliding doors and windows are aluminum frame with high-performance glass. The flat portion of the roof has photovoltaic solar panels, which generate all of the electrical needs, resulting in nearly a net-zero energy house.

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

2,100 square-foot weekend residence , CCS Architecture

2,100 square-foot weekend residence , CCS Architecture

2,100 square-foot weekend residence , CCS Architecture

2,100 square-foot weekend residence , CCS Architecture

2,100 square-foot weekend residence , CCS Architecture

- Advertisement -

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura

Designed to be the home of the contemporary man, the Aspen Apartment is the latest completed project of the Ambidestro Arquitetura office in Porto Alegre. With the smallest detail in mind, the apartment was designed for clients looking for a living space inspired by the great capitals of the world.

Fogo Inn: a timeless piece of architecture by Saunders

A five star inn for the Shorefast Foundation on Fogo Island, Newfoundland, Canada. Using wood as the main material, Saunders designed the 29 room...

One Restaurant Bar and Lounge by Audax Architecture

Audax completed the refresh of celebrity chef Mark McEwan's ONE Restaurant Bar and Lounge located inside Yorkville's Hazelton Hotel, and features new custom furniture pieces designed by Audax. "Audax has created the new mood at ONE that will endure over the next 10 years. The lounge’s new chic and sophisticated style makes our guests feel at home.

Villa Verte, Cape Town / Thomas Leach Architecture

Like Villa Maison Noir, Villa Verte – so called for its densely treed setting – was to be a showcase for exciting furniture design, artwork and craft. But first, the structure had to be conceived, and to achieve this, the duo enlisted talented local architect Thomas Leach.

Minimalist Interior Designed by ZOOI for a Young Family

To implement this project the studio ZOOI merged three apartments to create River Stone. As a result, this minimalist interior designed for a young family, occupies a half-floor of 300 square meters.

Shoreline Residence by Peterssen / Keller Architecture

Situated on a picturesque site on the east shore of a lake, Shoreline residence is designed to bring the experience of the lake into the house. The large living and family rooms feature panoramic lake views through floor to ceiling windows, and a clerestory above creates a sense of openness and lightness to the spaces.

Refurbishment of a Semi-Detached House in Lisbon

Restelo house is a semi-detached villa refurbished by the Portuguese studio João Tiago Aguiar Arquitectos. From the architect: This semi-detached house is located in an...

Oatlands Close House / SOUP Architects

We were asked to look at renovating and extending an existing 4-bedroom house on a long north/south axis site in Surrey. The existing house had a very poor connection to a fantastic rear garden. The plot is on the bend of the road and makes the Oatlands Close house sit at an angle to the long rear garden, which for us created an interesting dynamic and great opportunity.

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa

This renovation of a private residence on a wooded, exurban site near Iowa City, Iowa draws upon the imbedded formal logic of the original structure to create a contemporary home for a family of four.

Blenheim Crescent Apartment in London by Cubic Studios

The iconic Bookshop on Blenheim Crescent is still sought our by international tourists and visitors to London who are fans of the film Notting Hill. Above the shop Cubic has created a highly individual two bedroom flat from the carcass of the original property which had endured for almost four decade.

A San Antonio Retreat Designed as a Peaceful Escape from the Busy City

Ravine Retreat is a home designed to be a peaceful escape focused on the natural realm within the conditions of an established neighborhood. Three-dimensionally keyed into the site, the house is carefully situated ...