An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment

- Advertisement -

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment

Architects: SuperLimão Studio
Project: Industrial Modern Renovation
Project Team: Lula Gouveia, Thiago Rodrigues, Antonio Carlos Figueira de Mello, Sérgio Cabral
Location: São Paulo, Brazil
Area 137.0 m2
Project Year 2013
Photographer: Maíra Acayaba

Description by architect: Located on the 11th floor of the Copan Building, the apartment signed by SuperLimão Studio had as premise to integrate the spaces. The challenge was to create spans in the project, since the existing structure did not allow to transform the apartment into a loft.

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 6

The solution found by SuperLimão was open as much as possible the structural walls. The circulation gained fluidity, increased cross ventilation that enters both sides of the building.

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 7

The social area also increased with the creation of a TV room from the enlargement of one of the three rooms. The rooms and the TV room are on the front facade, with the protection of the concrete brises characteristic of Copan. The kitchen and the dining room have been installed on the back facade and have natural light from the breeze blocks that line the building – however, hinged windows were added due to the intense wind on the floor.

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 8

The concrete was peeled off by SuperLimão to expose the concrete shapes of wood panels and the plaster lining was removed to expose the ribbed slab, widening the ceiling of the living room.

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 1

Already the lighting was all apparent in galvanized steel pipes that run through the ceiling and the walls. The modern industrial language is reinforced in the interiors, on the customer-mounted shelf in steel frame and in the kitchen, with steel cabinets.

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 2

The back laundry occupies the area left by the maid’s room and is integrated into the kitchen – what separates the spaces is a perforated plate gate that gives more privacy to the areas. And the back bathroom in the new project has become a toilet for the apartment.

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 3

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 4

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 5

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 9

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 10

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 11

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 12

An Industrial Modern Renovation of a São Paulo Apartment 13

- Advertisement -

Výčep Restaurant – Untraditional Czech Pub by Mar.s Architects

The Výčep restaurant is situated in a tenement house in Prague's Vinohrady. Our aim was to design a traditional Czech pub with a traditional Czech beer and cuisine, but interpreted in the 21st century.

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

The late 19th century apartment which remained untouched for more than six decades is a 150m² property composed of a spacious living room, an open kitchen, two bathrooms, a laundry room, a walk-in wardrobe, two bedrooms and an office space.

Comfortable Loft for a Young Girl / Yuriy Zimenko Studio

Yuriy Zimenko Studio has designed this elegant and comfortable loft for a young and active girl. The apartment is located in an old house...

Richview Residence / Studio for Architecture & Collaboration

For the Richview Residence, StudioAC was tasked with creating a concept that maintained an open layout while housing as much storage as possible for this growing family.

Sculptural Concrete Villa in Germany by Querkopf Architekten

This sculptural concrete villa breaks with all traditions and forms an unrestrained contrast to the otherwise natural surroundings. Like an artistic installation on a podium made of natural stone,

Three Piece House by TRIAS Studio

Three Piece House is a courtyard house, designed for a couple looking to downsize and live more simply. The project places a modest, single-storey house and a studio on its site. These buildings are skewed to follow the site’s boundaries, and cluster to create privacy on this exposed corner lot.

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

The Residence Le Nid is located on a shared private drive; accordingly, the more opaque secondary volumes by the roadside are oriented to protect the privacy of the living spaces, which face breathtaking views of the majestic landscape.

North Fork Bay House for a Young Brooklyn Family of Four

With direct access to Great Peconic Bay, this prefab beach house is designed to be a weekend retreat for a young Brooklyn family of four, and seasonal residence for the client’s Florida-based parents.

Perfect-Imperfect House / Megowan Architectural

The Perfect-Imperfect House, aptly named by the clients, is the final result of a two decade long dream of two perfectionist north siders. In contrast to a more maladaptive form of perfectionism, clients Aaron and Lily Hill, both nurses, possess a friendly but keen attention for detail ...

Crisp House: Modest Cottage Transformed into a Light-Filled Home

The original cottage has been transformed into a modern beach house with a sophisticated interplay of natural materials and considered volumetric arrangement. A rectilinear timber form now sits atop the original brick veneer podium keeping much of the existing dwelling intact.

Ranelagh House – Old Georgian Townhouse Renovated in Dublin

Ranelagh House is an old Georgian townhouse recently renovated by Dublin-based design studio Kingston Lafferty Design. The Ranelagh House interior project was a structurally unsound,...