PhotographerBoysPlayNice Photography & ConceptVilla in Perchtoldsdorf / Jan Proksa Architect

Villa in Perchtoldsdorf / Jan Proksa Architect

Villa in Perchtoldsdorf / Jan Proksa Architect

Project: Villa in Perchtoldsdorf
Architects: Jan Proksa Architect
Landscape planing: Korbinian Lechner
Architect – design stage: Ursula Knappl
Construction engineering: Neli Rachkova-Anastassova
Building physics: K2 Bauphysik
Project location: Perchtoldsdorf, Austria
Completion year: 2020
Built-up Area: 132 m2
Photo Credits: BoysPlayNice
Text by Jan Proksa Architect

Imagining a villa, one pictures a sprawling complex of buildings and land, echoing dynastic opulence. For this villa commission in a quiet village outside of Vienna, Austria, I was challenged with maximizing the volume of a difficult and narrow plot of land in order to create a modern living space for a two-generation family. The first impression of the construction is of a container as a living space. However, the eye is soon drawn to the discrepancies between the use of ninety degree angles and a slightly deviating complementary angle. The friction between the two angles, used both in the wall structure and the floor plan, can be felt as movement throughout the entire structure. From the intimate entrance to the large open plan living space, this interaction between the perpendicular and the oblique defines a certain perception that pervades the experience of the structure. The outlines and the façade of the new house are reminiscent of the unique and traditional craftwork of Viennese houses. In the last decades, this craftsman work has largely been given over in favor of the standardized use of polystyrene and external plaster.

kitchen / Jan Proksa Architect

Villa in Perchtoldsdorf / Jan Proksa Architect

staircase / Jan Proksa Architect

Villa in Perchtoldsdorf / Jan Proksa Architect

minimalist interior / Jan Proksa Architect

Villa in Perchtoldsdorf / Jan Proksa Architect

bathroom / Jan Proksa Architect

Villa in Perchtoldsdorf / Jan Proksa Architect

Industrial Warehouse Conversion at Ransome’s Dock in London

CLPD has acquired the first floor of the building Ransomes Dock to convert into two loft style apartments in the heart of Battersea, London. This...

Taipei City Luxury Apartment by Chien Design

This Taipei City luxury apartment is specially designed for business owners, meticulously creating receptions for VIPs to stay in Taiwan, giving guests the same ease as at home. Upon receiving the project, the owner informed us that it will serve as a place to entertain VIP guests, mainly from foreign guests. To have a home feeling! Big enough!

Aerial Ceramic Vases for Indoor Epiphytic House-Plants

Design: Dossofiorito - Verona, Italy Project: Epiphytic house-plants Photo: Federico Villa Manufacturing: Ceramiche 3B, Decor9 The project Epiphytes invites to rethink the relationship with indoor nature in terms of...

Zooco Santander Office / Zooco Estudio

The Zooco Santander office is located in a corner and it has two facades with a strong rhythm of windows with a semicircular top shape. This gives the space a great personality.

Stoneham Residence by PARKA Architecture & Design

This residential project has been imagined with an intention to be integrated with the landscape and the site. Designed for a young and dynamic family, the project emerges both inside and outside, creating spaces for living in nature.

Related Articles