facebook

Olivo Restaurant / Architect Pierluigi Piu

Olivo Restaurant

Architect Pierluigi Piu has designed the Olivo Restaurant in London, UK, in 2016. In this new restaurant, refurbished 25 years after he first designed it, the same architect continues telling customers about Sardinia (a narration of the proprietor’s home island that he previously began with the same company’s other venues), here evoked through wide natural stone bas-reliefs referring to the unmistakable ancient weaving technique named a pibiònes (grained texture), peculiar to that island.

Olivo Restaurant 1

The access to the restaurant and the whole building is through a shop front very much respecting the London Victorian tradition in design (though made “fresher” by the use of a quite unusual colour). The solid wall which previously divided the entrance lobby from the dining room facing the street has now been removed and replaced by a full height fire resistant glazed divider, so as to give a more visual opening and greater breadth to an otherwise overly compressed space.

Olivo Restaurant 2

At the end of the small entrance lobby the restaurant door and the one giving access to the staircase leading to private upper floors, combined in their respective open and closed position, form an unitary full height panel veneered with dark brown stained oak unmistakably directing visitors towards the main dining room, the primary feature of which is a first wide wall “tapestry” made out of natural stone (finely chiselled by LITHEA’stone art masters according to the architect’s design), inspired by typical Sardinian fabrics where decorative patterns (among which the lapwing bird, here reproduced – see photo gallery here below – considered as a symbol of fertility and prosperity, is one of the most recurring ones) are enhanced by a sort of grain in relief (pibiònes) generated by sequences of small loops executed with the weft thread. On the right side as one enters is the bar/reception unit, consisting of a multifunctional counter completely made out of “coffee-bean” brown Corian®, behind which, in between the dining rooms at the front and at the rear, is the access to the staircase leading to the kitchen located in the basement.

Olivo Restaurant 3

Opposite to the access to the inner dining room is a second stone “tapestry” covering the whole far wall and featuring a new pattern once again based on the iconography of the lapwing bird. On the right side a full height door veneered with dark brown stained oak opens on a tiny lobby giving access to the toilets, where the mirrored door panels of the wardrobe cabinet provide the illusion of a deeper space.

Olivo Restaurant 4

All the premises walls are covered with a matt wax finished blend of resin and cement finely grained, coloured in the warm and dark shades of dove grey and burnt coffee which, while producing an effect of diffuse semi-darkness, give prominence to the sepia colour bas-reliefs lit by a vivid grazing light and enhance the unusual “duck egg” colour of the genuine linen tablecloths, also featured in the colour of the shop front and harmonizing with the wood floor finished with a special hardwearing coating paint.

Olivo Restaurant 5

Olivo Restaurant 6

Olivo Restaurant 7

Olivo Restaurant 8

Olivo Restaurant 9

Olivo Restaurant 10

Olivo Restaurant 12

Olivo Restaurant 13

Olivo Restaurant 14

Olivo Restaurant 15

Olivo Restaurant 15

Olivo Restaurant 17

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall

A monochromatic house that is recessed and hidden behind the continuous concrete wall. This wall becomes a part of the interior by creating the grey wall through the entire apartment and becomes a limit between common spaces and nature.

Cliff Dwelling is a Residential Renovation with a Cliff-Side View Over Lake Austin

Cliff Dwelling is a renovation project recently completed by Specht Architects. From the architects: Suspended on a narrow limestone ridge halfway down a cliff overlooking...

Carbon House: Two-Storey Rural House with a Burnt Wood Exterior

The surrounding garden and cultivating vegetables behind the Carbon house are her domain, then the boys belong to driveway and garage. The latest addition to the family made the children's room in future counting with split into two halves remains rather long period common.

Box on the Rock / Schwartz and Architecture

Located in Sonoma Valley, California, Box on the Rock is a 2,000 sq ft private residence designed in 2015 by Schwartz and Architecture. With an...

Casa La Quinta by Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Casa La Quinta is a weekend house located in the town of San Miguel de Allende, Guanajuato. After visiting the site and considering the requirements of the program, the conclusion was to respect the identity of the place, built context and the importance of the height of the neighboring preexistent walls.

Off Grid Prefab Cabin on the Turkey-Greece Border

Designing a contemporary off-grid building in nature, is not only about collecting rainwater or utilizing solar energy or locating the building according to the sun and wind