Residential ArchitectureHousesOrigami House by Lama Arhitectura

Origami House by Lama Arhitectura

Origami House, Lama Architecture

Architects: Lama Arhitectura
Project: Origami House
Architect in Charge: Dan Enache, Calin Radu
Engineers: Interactive Design – Andrei Tudor
Location: Otopeni, Romania
Area 180.0 sqm
Project Year 2015
Photography Radu Malașincu

This project’s design theme was the consolidation and expansion of an existing house. The site for the project is located in Otopeni city, adjacent to Bucharest. It consists of a generous plot on which an old 100 sqm house was located. The Origami house had a basement, ground floor, first floor and attic.

Origami House, Lama Architecture 1

The core of this project is the modern reinterpretation of the traditional pitched roof house, thus creating a dialogue between the two volumes, between past and present. The first step was to bring out the old house, having it’s character preserved. The extension is reinterpreted in a contemporary shape, like a concrete origami attached to the old house. Seeking for a visual and spatial dialogue between the two volumes, unity was sought.

Origami House, Lama Architecture 2

The additional volume was designed as to contain an airy living room area, whilst the original house would incorporate the remaining necessary spaces for a family home. The two volumes were placed on a large wooden deck, in order to create continuity. An extension of the wooden deck also hosts the pool, the terrace and a large jardiniere. The joining point between the two volumes marks the entrance. One is guided by the protection of the concrete canopy followed by the trail of sunshine from the skylight, towards the insides of the Origami house.

Origami House, Lama Architecture 3

The basement hosts a cellar and the utility room. The ground floor consists of the living room with its partially covered terrace in the extension area, together with the kitchen, dinning room, lounge, wardrobe and a bathroom, contained by the original house volume. The living room is a dynamic, high ceiling space, with clear, focused views towards the outside. The original building had a loft conversion, where one can find the master bedroom with a dressing area and bathroom, a guest bedroom and the children’s bedroom. From inside the children’s bedroom, through a ladder, a separate area used as a playroom can be accessed. This is positioned on top of the bathroom.

Origami House, Lama Architecture 4

For the exterior design, the following materials were used: grey folded metal sheets for the roof, exposed concrete, wood and recovered tiles from the original roof, used to decorate an external wall. For the interior design, the main used materials were: exposed concrete, protection mortar, wooden beams recovered from the original building, silver travertine plates and oak floors.

Origami House, Lama Architecture 5

Origami House, Lama Architecture 6

Origami House, Lama Architecture 7

Origami House, Lama Architecture 8

Origami House, Lama Architecture 9

Origami House, Lama Architecture 10

Origami House, Lama Architecture 11

Origami House, Lama Architecture 12

Origami House, Lama Architecture 13

Origami House, Lama Architecture 14

Origami House, Lama Architecture 15

Origami House, Lama Architecture 16

Subscribe to our newsletter

Sweet Factory House by Folk Architects

The Sweet Factory House project is an alterations and a second-level addition to a former sweet factory located within inner Melbourne. The upper level pops over the heritage facade to frame an outdoor terrace, master bedroom and adjoining bathroom.

How Often Should an HVAC Be Replaced?

Several factors may affect how often your HVAC should be replaced. Even though statistics indicate that HVACs should be replaced every 20 years, if your system is ten years old or older, you may be dealing with a much less efficient unit

Bu.Co Restaurant – Industrial Vibes / Visual Display

The new restaurant called Bu.Co (an acronym of Burger&Cocktail) opened in September 2016 in the largest shopping centre of the Alpe Adria region (Città Fiera di Martignacco – Udine - Italy), as a project entirely conceived by Visual Display

Aperture Residence / Paul Archer Design

Secret courtyards, skylights and perforated brickwork, flood Aperture Residence with natural light, a new build home in Islington enclosed in brick.

Light-Filled Courtyard House That Combines a Studio and Exhibition Space

This light-filled courtyard house is a multipurpose space that combines a studio and exhibition space featuring furniture for sale. The property, a unit in a row of old townhouses, is located in Kaohsiung City's Zuoying District.

Recommended Stories