Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces

Architects: G Arquitetura e Urbanismo
Project: Modern Brazilian Retreat
Architect in Charge: Joaquim Gonçalves
Location: Palmeiras, Brazil
Area 290.5 m2
Project Year 2016
Photography: Eduardo Moody

Canto dos Ventos is a home at Vale do Capão, a valley and a village in the Chapada Diamantina National Park, built on a 21.000m² of rolling green hills, with views of Morro Branco and the green valleys, that are visible from many areas of the house. Its features include high ceilings, fireplaces and an open-plan kitchen with posh dining room. A terrace provides a picture-perfect view of the back and front garden, as well the magnificent view of the valley itself.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 1

The design prioritized the best place on the site for the building. In the process, we understood the slope of the site, the existing vegetation- with some large trees- and the views of Morro Branco’s. All of those were precious elements considered in the conception of design. We moulded the design and adapted it to the environment.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 2

The construction of this modern Brazilian retreat in two levels was adjusted to the slope and ‘rest’ on it. The rooms open or separated thought to be side by side, in a continuous way, horizontally, which creates some separation while maintaining a sense of openness, following the needs of the family or other requirements. In this way, the volume was incorporated into the terrain and landscape, obeying a rational organization of spaces, giving the architecture of the house, lightness and transparency, open towards the valley. The steel constructive system: pillars, beams and steel deck slabs, allowed the reduction of the cost and time of the work (the mounting lasted 15 days).

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 3

The structure appears, and it shows the constructive method and the formal expression of the architecture. The aesthetic pursued was conclude with wood frames and clear glasses panels, bringing the natural light from the open-viewed facades, providing the interior space brightness and transparency. Balconies and eaves protect the facades and the interior space from rain or wind.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 4

In addition to steel and wood, other materials were used, many of them are local materials, such the apparent stones or the bricks. The house emerges from the site, evoking the mineral diversity from the region, like a crystal in Chapada! The project was the winner in the category Architecture Building in the 2016 IAB’s Award.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 5

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 6

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 7

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 8

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 9

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 10

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 11

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 12

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 13

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 14

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Vibrant Family Home Exuding a Welcoming Feel in Budapest

I always considered him as a role model, a hero, when it came to such impossible adventures like this apartment. No walls to keep us from each other, only spaces to connect us together, one refuge, one vibrant family home.

HarbourVest Office Design by Maris and Direct Painting Group

Founded in 1982, HarbourVest is a global private equity investment firm, with a heritage built upon decades of innovation and success. In their new workspace, HarbourVest tasked Direct Painting Group with creating a modern, flexible & functional workplace

Lavu lamp inspired by Lavvu tent used by the Sami People of Northern Scandinavia

Lavu Lamp is a desk lamp designed by Tom Davies and presented on Kickstarter. The lamp was inspired by Scandinavian design and tradition. Tom Davies...

Slim Studio, London / MATA Architects

The Slim Studio is a unique response to a common urban condition; the densification of city centres. Now more than ever, space is at a premium. We have tried to make the best use possible through the concept of the continuous ‘living wall’ housing all essential components for living.

Old Attic Converted into Modern Office / BHDM Design

These are the new offices projected by BHDM Design for the Axiom Law Company, located in Puck Building, New York. The empty attic of this historic building has been transformed to embody all the qualities of the Axion brand

Environmentally Friendly Material Developed from Seaweed and Paper

Terroir is a description often used to determine the cultural and geological relation between products and where they are produced, emphasizing the heritage and...