Outremont Residence / Thellend Fortin Architects

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects

Architects: Thellend Fortin Architects
Project: Outremont residence
Location: Montreal, Canada
Photography: Charles Lanteigne

The expansion of this 1930s Outremont residence echoes the classical architectural language of this elegant residential neighbourhood. The new exterior finishing materials—hewn Saint-Marc limestone and tinned copper eaves—harmonize with those of the original structure, following an ornamental line that espouses the aesthetic canons of the era.

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 1

The interior of the residence comprises three distinct adjoining spaces. The first accommodates the entrance hall, hallway, stairs, and living room, accentuating the carefully preserved classical elements inherent to these rooms. The third—the new extension—consists of a bright, spacious open volume housing the kitchen, dining room, and office. A transitional band between these two spaces heightens the contrast between the classical architecture of the first volume and the contemporary aspect of the third. Framed in raw steel, this zone unites the two distinct aesthetic periods and sets off the living spaces that open onto the terrace—the fourth, external zone—and the garden.

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 2

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 3

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 4

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 5

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 6

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 7

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 8

Outremont Residence / Thellend Fortin Architects 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home

The old and the new sections of the St Kilda West Residence have their own distinct identities which shine independently, yet provide a sense of dynamism when the house is read as a whole. Working with a client keen to explore the way shape and form can funnel light and airflow through a residential space, the project is a playful solution to the rigours of this elongated site, with unique access.

Thatched Roofs is a Sustainable Eco Friendly Building Solution: Seestück Prerow House

Located in the Baltic Sea resort of Prerow, this holiday home is a modern interpretation of the typical reed-thatched house. As the reeds not only cover the roof ( Thatched Roofs )but also gables and side walls, the house has a monolithic character.

Old Jaffa House Renovated by Pitsou Kedem Architects

The rooms making up this Old Jaffa house came together over hundreds of years – each with its own character and ground level. Refurbishing presented an opportunity to unite the rooms into one whole and in particular, to illuminate and brighten the dim space by opening it up toward the sea.

House at Big Hill by Kerstin Thompson Architects

House at Big Hill is a vacation home designed by Kerstin Thompson Architects. Description by Kerstin Thompson: Our most recent project near Victoria’s Great Ocean Road is characterised...

Addition to an Existing Double Fronted Dwelling: Tunnel House

The client approach us with a brief to renovate their double fronted cottage in hawthorn, after a few briefing session with the clients, it...

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

Our courageous and somewhat risky plan worked out and today, the clients live in a beautiful, modern house which combines the historical soul of its predecessor and nordic esthetics with a touch of industrial style.