Residential ArchitectureHousesTwo-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry

Architects: Beczak / Beczak / Architekci
Project: CWA House / Two-Bedroom Residence
Design Team: Magdalena Beczak, Maciej Beczak
Location: Owczarnia, Poland
Area 183.0 m2
Project Year 2017
Photography: Jan Karol Gołębiewski

This two-bedroom residence, located in Owczarnia, a village near Warsaw, to a large degree owes its form to its owners, who, wanting a personalized, unique look, agreed to a spatial composition that departed from that of the archetypal home. The result was a building they came to call “the sarcophagus,” “the battleship” or “the crystal.”

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 1

Its asymmetrical roof consists of four planes of differing slopes covered in graphite panels that flow down into the northern and eastern walls, creating a seamless shell. The southern and western walls were finished with wooden boards that join with the wooden surface of the terrace, together becoming one compositionally inseparable part in this interlocking form.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 2

The home’s ultimate geometry reflects the functional considerations of its design. The ridge of the roof sweeps up from the ground floor to the upper story, making each subsequent room able to take advantage of a higher ceiling. The space thus created above the children’s rooms was used for mezzanines, that above the utility area became a storage space and additional storage room also opened up over the bathroom and closet. Walking the hall, one sees the asymmetrical gable of the roof soaring upward, braced by ever higher girders. The roof hits its peak height above the upstairs rooms. Having mounted its summit, it then rumbles rapidly downward, creating very rich interiors in terms of their structural variety. This descent halts in the far corner of the living room, where an exposed roof truss marks its lowest point. The crescendoing ceiling heights and geometrically-varied girders create interiors that take on a sense of dynamism and lack of repetition.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 3

A crucial design consideration was to let the maximum amount of light into the living room, which was thus situated in the sunniest part of the plot. Its long horizontal window catches the noonday sun, while its high vertical windows welcome the sunset.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 4

The ground floor contains a living room, dining room and kitchen, as well as an office and a sleeping area for the children consisting of two rooms and bathroom. The upper floor holds the master bedroom, which has a bathroom and walk-in closet.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 5

A freestanding fireplace attached to a long stainless steel pipe was placed in house’s lowest corner, in the living room. The interiors have been left in a very raw state, with their finishings planned to make use of the same materials employed for the core construction, i.e. bricks for the walls and concrete for the floors and ceilings.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 6

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 7

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 8

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 9

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 10

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 11

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 12

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 13

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 14

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry 15

House in Mouraria: Minimal and Modern in a Historic Neighbourhood in Lisbon

This apartment, located in the old Mouraria neighborhood from Lisbon, Portugal, has suffered many transformations over the years, which involved various partitions of the space. The relationship with the street was under-explored and the connections between social and private areas were ambiguous.

Coexist Exhibition Shanghai by Objective: A Community of Old House and New Art

On July 3, Objective was established in Shanghai and presented its maiden exhibition "COEXIST". The exhibition was staged in a dark green vintage Western-style house, gathering works by global artists.

Rooftop Penthouse Incorporating Wrap-Around Terrace

On the roof of an existing building in Berlin Neukölln, a small but lively and sensual world has been created in a simple style that belies its complexity – a rooftop penthouse that gives its occupants enhanced quality of life.

KC Studio Has Transformed an Unused Basement into a New Living Space

The project is a building nearly forty years old on Shidong Road. It’s a typical apartment building sandwiched between the left and right buildings with the light coming from the front and back.

Modern Barn Accommodation by Blee Halligan Architects

Aldeburgh is the nearest town to our site, a beautiful place on the Suffolk Coast in the East of England, close to Snape Maltings. We were asked to transform a tired brick barn, which sits in five acres of mixed woodland.

Related Articles