Coimbra House / Branco-DelRio Arquitectos

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos

Architects: Branco-DelRio Arquitectos
Project: Coimbra House
Location: Coimbra, Portugal
Photographs: do mal o menos

The house is located in the outskirts of Coimbra, an area of single family homes in consolidation process. The plot currently enjoys a pleasant view and is a bit isolated, features that will disappear when adjacent buildings rise. Thus the Coimbra house, elevated as required by the rules, is enclosed seeking one single opening with a porch to the south garden.

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 2

The Coimbra house makes up for its small size by connecting spaces. It seizes the exterior of both the garden and patio, incorporating them through the continuity of the elements. The interiors follow one another, link and relate visually. Always offering distant perspectives and specific visual relations with the outside.

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 3

The organisation on three floors responds to the classical system of services – social areas – bedrooms, characterised by differences in light and materiality: from the cavernous basement to the overhead light that bathes the stairs and the work area adjacent to it at the top floor. The social floor is organised around the kitchen which the owners, a couple with young children, considered the centre of their activity and their house habits.

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 4

The two larger divisions occupy opposite ends: the south living room appropriates the garden and the studio to north closes to the street. Both connect through the courtyard, which belongs to them equally. All plans that connect these spaces are continuous and fluid, and hidden door and window frames fade limits.

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 5

The construction of this house was made with a strict economic control and quality, aiming at the correct execution of the details thus allowing, with a very limited budget, surprising results.

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 6

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 7

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 8

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 9

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 10

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 11

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 12

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 13

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 14

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 15

Coimbra House, Branco-DelRio Arquitectos 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Sand Dune Sanctuary / Hindley & Co

Our Clients came to us with a book of midcentury classics, in which, much to our delight, they had earmarked a photograph of the deep verandah of the Farnsworth House by Mies Van de Rohe, which, along with the qualities of the location and site, gave us our starting point.

Birichino is an Atypical Marble Sink Designed by Purapietra

Think Of Stone - Birichino is a marble sink designed by Purapietra. The sink looks like a grill and is made from Nero Marquina marble. Description...

Island Rest by Ström Architects

Island Rest is our response to our client’s brief for a contemporary family holiday home. Situated on a beautiful Isle of Wight creek, ‘Island Rest’ sits on a spacious site with direct access to the water and views of the Solent beyond.

Luxury Residence: modern interior design in an old church

Gianna Camilotti, the Londoner designer breaks the barriers imposed by social conventions and delight us with a beautiful demonstration that outlines how an old...

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos

Valle House was designed following a program for an adult couple, the Project is developed on two levels, at a ground floor with an open day area, and upstairs you get the private spaces. The project aimed for the easy connection within the spaces and their circulations ...

Old Swiss Mountain House Turned into a Vacation Home

The project, just to maintain the walls in the current state, plans to build a house in the house. The main apartment, created in the north-west part of the complex, is created with the insertion of a wooden box ...