Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura

Architects: Estudio Galera Arquitectura
Project: Pinamar Vacation Home / Casa AYYA
Architects in Charge: Ariel Galera, Cesar Amarante, Francisco Villamil, Diego Ballario
Location: Pinamar, Argentina
Area: 290.0 m2
Year 2017
Photography: Diego Medina

A flat lot located in a gated community in Pinamar opens as a fan from east to west, from the front –street- to the rear façade. Some young pines act as a gentle filter between the lot, the neighbors and the fields of General Madariaga –at the other side of Provincial Route 11. These comprised the first project data for a Pinamar vacation home which would offer ample spaces to gather and converse bearing in mind that, on vacations, spaces are used more placidly, the senses are awake and the contemplation of the surroundings becomes a rewarding experience.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 1

Two apparently monolithic containers are overlapped, crossed and rested on a platform to materialize the house. Lifted over the average lot level, this Pinamar vacation home dominates the environment and accentuates its observatory nature. The crossed boxes guarantee different views from the two plans: down to the west and up to the north and ensure good sunlight in all the rooms.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 2

On the ground floor, the residence closes to the front so as to keep the residents’ privacy, silencing the distinctive noises of the neighborhood and reinforcing the decision of opening it to the west. The boundaries of the house disappear through the full opening of the fenestrations which generates large mixed spaces where ‘the inside’ and ‘the outside’ melt away and increases the apparent size of the house. The slab breaks away over the living-dining room and constrains -as a funnel- the transition between the inside and the outside. As in a game of opposites, the containers, roof slab and walls also act as a boundary for the residence as it is appreciated from the distant field. Over the kitchen and on its exit, the space ‘carves’ the concrete box.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 3

The beam frees the living room from any vertical elements (columns) at the time that expands the terrace. The cantilevered beam crowns in a hammock which hangs from it. The empowerment of this element –apart from the play on compositions- highlights the vacation spirit: the gratification found in playing and contemplating the environment.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 4

On the upper floor, a wagon which nestles the playroom and the bedrooms overhangs the platform to the rear façade offering shadow for outdoor activities. The wagon stretches to the front as if trying to blend with the neighborhood –which does not happen on the ground floor- while it seems to fly over the access plan due to the lack of supports. This solid cantilever produces strangeness and melts with the trees, extending the house into the landscape. Slightly down, another cantilever takes the shape of a pergola and connects with the first one while giving scale to the outside: a sublime carved plan that ‘stretches’ to the street projecting shadows. From a functional stance, it works as a solar shield for the vehicles.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 5

The passage of time and the course of the sun enrich the space and the sensory experience. The pergolas and the carved concrete filter the sunlight and cast shadows which horizontally and vertically travel along the surfaces.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 6

The rooms are identified by their size; they are neutral and are not coated. These spaces were not ‘labeled’ in order to give the owner flexibility of use. The marks of the formwork and its supervised imperfection are taken as accomplishments: structure, color and texture fuse, highlighting AYYA’s character.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 7

All the materials were selected to keep the house maintenance to the minimum and bearing in mind that the effects that the climate has on them are a continuation of the building process. The interior of the concrete walls were fully filled with expanded polystyrene sheets –which were placed and adjusted during the formwork process since the concrete is all poured at once.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 8

The materials show what they are as they do not have surface finishes. They remain –as well as the building process- directly and permanently present in the construction. The non-artifice reinforced concrete overhangs the terrain and rests upon a platform, contrasting with the typical house of the neighborhood and portraying itself as strong and radical as the countryside. The residence is transformed into an auditorium where to contemplate each sunset. This might be its biggest virtue: to capture the spirit of the countryside where every afternoon the sun goes down.

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 10

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 11

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 12

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 13

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 14

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 15

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 16

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 17

Pinamar Vacation Home by Estudio Galera Arquitectura 18

Must Read

blank

G Adventures offices in London by Area Sq

Area Sq has designed the offices of G Adventures. The offices are located in London and have an area of 623 sqm. Description by Area...