Poetic Design Languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

Project name: Luxurious Riverside Residence
Interior finishing design: ONE-CU Interior Design Lab
Decoration design & execution: ONE-CU Interior Design Lab
Location: Sihui, Zhaoqing, Guangdong, China
Area: 269 sqm
Completion time: May 2019
Photography: Threeimages / Zhang Jing

ONE-CU created a model villa for “THE LANDSCAPE MANSION” — a residential property developed by Poly South China, which is located in Sihui, Zhaoqing, China. “Si” and “hui” in Chinese respectively mean “four” and “convergence”, the city was named so because four rivers converge in it. With a history of thousands of years and rapid development driven by surrounding prosperous cities including Guangzhou, Shenzhen and Zhuhai, Sihui has become an integration of the old and new and enjoys a supremely livable environment.

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

For this Luxurious Riverside Residence, ONE-CU conceived a brand new residence which crystallizes Oriental wisdom about living. Through reflecting on residential designs currently prevailing on social media platforms, the designers aimed to create a distinct dwelling that returns to its essence. They took into account the details in daily life, and applied modern approaches and artistic languages to interpret local cultural context and a sense of belonging within the space, hoping to provide an ideal model that leads the trend of future urban living spaces.

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

Perfect fusion between Oriental elegance and Modern stylishness
This project was approached based on new urban elites’ demands for a leisurely and tasteful lifestyle. ONE-CU drew on design methods of traditional Chinese gardens, through which produced various elegant yet tranquil interior scenes.

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

In the living room, a full-height wooden grille erects, which functions as a screen and backdrop. Grilles also can be seen on window openings throughout the space, making different functional areas physically separated but visually linked and providing varying visual experience at each step.

dining room, ONE-CU Interior Design Lab

Large areas of the space are clad in light beige marbles, with their warm, solid and natural textures producing an Oriental-style elegant ambience in the space. A dark artwork is hung on the wall, which is a visual highlight in the interior. Featuring an abstract outline and flexibility, it well matches and mixes with furnishings and installations dotted throughout the space, together showcasing a post-modern decoration style.

dining room, ONE-CU Interior Design Lab

Scene interpretation that fits into modern living demands
The spatial layout conforms to the scale of human body to the largest extent possible. All functional areas are arranged based on open architectural languages and circulation routes, aiming to create simplistic living scenes consistent with daily life.

home office, ONE-CU Interior Design Lab

Public areas such as the living room, dining room and kitchen are smoothly connected, which presents composition and arrangement featuring modern aesthetics and at the same time highlights the beauty of artistic conception.

home office, ONE-CU Interior Design Lab

Poetic haven for mind and emotions
The study is a habitat for mind and thoughts. Books and stationery are placed orderly on the rectangular desk, and a collection of artworks is elaborately displayed on the large bookshelf that occupies an entire wall.

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

The study is dominated by an elegant tone and a tranquil ambience. The design team interpreted the space in a balanced manner, thereby revealing Oriental-style elegance and literati complex.
The bedrooms, as relatively private spaces, continue the Oriental elegance, whilst maintaining a living atmosphere via austere yet delicate details.

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

The decorative wall covering behind the bed is of Chinese characteristics, which well matches with the elegant fabric and tiny items, together resulting in a comfortable and tasteful resting space.

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

bedroom, ONE-CU Interior Design Lab

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

bathroom, ONE-CU Interior Design Lab

bedroom, ONE-CU Interior Design Lab

Poetic Design languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Antique furniture – uniqueness, art and history

Even if the general public preferences are currently headed to the furniture that is simple to maintain, for parts that display a few decorations...

One-Bedroom Stylish Apartment in Kiev Reflects a Bold Personality

The monochrome hexagon tile combines the entrance hall with a bathroom with a single carpet and emphasizes the length of the apartment. The laundry room is located in the entrance area of ​​the bathroom, behind the facades of the built-in closets.

A Modern Home Addition That Provide a Relaxed Environment for Family Life

This modern home addition links to the existing residence via a protected deck which becomes an outdoor living space in summer, with retracting glazed doors. The kitchen and living, and bedroom wings are separated by a dining area that steps down to a patio that is naturally shaded by an existing camellia tree.

Catapilco House by Claro + Westendarp Arquitectos & Benjamin Goñi Arquitectos

The clients imagined a house that greatly favored family life, designed to give great importance to receiving their guests, and one where many different activities could coexist simultaneously.

Constant Springs Residence – A Home Built Around a Tree

Within a very ordinary neighborhood, the Constant Springs Residence is oriented to take maximum advantage of the unexpected escarpment, creek and natural views offered at the rear of the property.

Moorooka House Featuring High Ceilings and an Abundance of Natural Light

A home that boasts high ceilings, sculpted voids and an abundance of natural light; Moorooka house is a project we've nurtured for a few years. Working with incredible clients, and ensuring each of their 'must haves' were met, we believe we've created a home that has been meticulously designed, and suits the lifestyle needs of a large busy family.