Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

Project: Ravine House
Architects: Wheeler Kearns Architects
Design Team: Dan Wheeler and Thomas Boyster
Structural Engineer: Enspect Engineering
General Contractor: Goldberg General Contracting, Inc
Landscape Architect: Kettelkamp & Kettelkamp Landscape Architecture
Civil Engineer: Daniel Creaney Company
MEP Engineer: AA Service Company Heating and Cooling
Lighting Designer: Lux Populi
Location: Illinois, United States
Area: 420.4 ft2
Year 2017
Photographer: Tom Rossiter
Text by Wheeler Kearns Architects

The clients, both avid cyclists and nature enthusiasts, sought to create a modestly scaled single-floor house that supports their active lifestyle and personal interests while quietly engaging with the ravined site.

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

The Ravine house is conceptualized as a single, dark, rectangular volume, from which a corner (a garage) is broken off to create an entry courtyard. While black square-edged vertical metal siding wraps the primary exterior volume, a vertical rain screen of American Black Locust lines the courtyard. Local stones and birch flow through this courtyard; in essence – the trees win. The house and garage are intentionally placed apart to promote interaction with natural forces. A singular, turned column of Black Locust supports an entry canopy, positioned just so it begs to be touched as one walks past. Within, the heart of the home is a central volume of American Walnut. All rooms feed off this hub and are drawn to it, revolving around the warmth of the material.

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

Wood was the obvious choice, preferred for cost and its inherent characteristics of sustainability and warmth. Less commonly-used Black Locust was chosen in lieu of an endangered species of jungle hardwood. Sourcing the Black Locust of the specified length was a challenge, both for the rain-screen and the turned column. But worth it.

Retreat Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

The project is a synthesis of the clients’ past and future. They are continuing to restore the ravine from invasive species, and personally planting no-mow meadows. They tap the onsite maples for syrup, boiled down in a fire from cordwood sourced on-site. The firepit of brick gabions is created from the rubble of the previous on-site house that had burned down. Inside, the clients walk on continuous white oak floors. The painting/spinning studio views past the courtyard birches to the raised beds of vegetable gardens that the clients built themselves. Just in time for Thanksgiving, the millworker who fabricated the walnut casework delivered a live-edge walnut dining table, created from a felled tree the clients had on their farm in Galena, Illinois.

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

living room, Wheeler Kearns Architects

Retreat Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

atelier, Wheeler Kearns Architects

outdoor fireplace, Wheeler Kearns Architects

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Netanya Penthouse by Dori Interior Design / Israel

Dori Interior Design has completed the project Netanya Penthouse, a private residence located in Netanya, Israel. This urban project is a 146 m2 penthouse apartment...

Vacation Apartment Overlooking the Beautiful Beach of Tel Aviv

This vacation apartment, overlooking the beautiful beach and the urban views of Tel Aviv, was built in the late 1990s and hasn't been renovated since. The owners, a couple with two young children, live in London and come to visit Israel a few times a year.

Boutique hotel with a stylish minimalist design: Relux Ios Hotel

Relux Ios Hotel is a boutique hotel located on the beautiful island of Kos in Greece. Built in the mid-1980s, it was recently completely...

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices

Munich architecture studio IFUB recently converted an old chocolate factory into offices for the company Sauspiel GmbH. Built around 1870 "Chocolate Factory" is one of the...