Residential ArchitectureHousesPolzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Project: Polzeath Beach House
Architects: McLean Quinlan Architects
Interior Design: McLean Quinlan, Jam Interiors
Structural Engineer: Frank Van Loock Associates
Location: Polzeath, Cornwall, England, United Kingdom
Year 2019
Photography: Jim Stephenson

Looking out over the North Cornish coast nests a bespoke family beach house with commanding views over the panoramic surfing beach at Polzeath.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

The design draws on the history and materials of traditional Cornish fishing villages, with their ribbons of steep lanes dipping down to the sea. Entering from the lane, a stone wall breaks to form an unassuming main entrance. Circulation spaces meander between the volumes leading down to the kitchen and living areas.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

This highly insulated house has been designed to be welcoming in all seasons. Built for both long lunches on the terrace and cosy indoor living while providing for the practicalities of hosting large gatherings of family and friends.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

In winter the building is light, functional and warm, with generous living spaces and main bedrooms orientated to make the most of the views out over the bay. During the summer, large sliding doors open up to allow activity to spill out onto the broad terrace overlooking the swimming pool below.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Polzeath Beach House interiors are full of crafted objects, with textured materials used for the soft furnishings and warm low level lighting. Integrated cupboards and oak shelving are ready to gather shells, drift wood and other discovered treasures from walks on the beach.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

The surrounding gardens are landscaped to blend the new building with the surrounding environment, always with an eye to the best views to the sea. A meandering pathway zigzags through the garden, an invitation to skip down to the shore below.

staircase, McLean Quinlan Architects

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

living room, McLean Quinlan Architects

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

bedroom , McLean Quinlan Architects

bedroom, McLean Quinlan Architects

bathroom / McLean Quinlan Architects

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Subscribe to our newsletter

Parisian Attic Apartment Renovated with Steel and OSB Wood

French studio flca renovates parisian apartment located at the top of a little residential wooden building built around 1830. located between the Pantheon and the Jardin des Plantes, the duplex apartment renovation features two raw, industrial materials: OSB wood and steel.

Dolphin Sands Studio by Matt Williams Architects

The Dolphin Sands Studio, while located close to the road to minimise incursion into the site, is accessed via a path that works with the existing contours, closely wrapping a dune, to create separation and privacy.

Dividing a Large Old Flat into Three Luxury Apartments in Madrid

The project is about dividing a large old flat into three luxury apartments as an investment real state operation in Madrid. This would usually mean that creativity is out of the game. "The more originality, the less chance of success in the market", they say.

Belle Epoque Residence by DreamDesign

Belle Epoque Residence is a luxurious home designed by Ukrainian studio DreamDesign. This interior is simply like no other, we never have been or will...

Refined House for Urban Elites / FAN Life Studio

Being elegant and dignified is not only a matter for a small number of elites, it is the common responsibility and mission of the general public. To better record the life of elites, the designer avoids the single decoration style of piling up complex colors. Instead, concise expression which matches the gentle, modest and self-disciplined temperament of urban elites is adopted.

Recommended Stories