Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

Project: Loft 32 Zlín
Architects: petrjanda/brainwork
Author: Petr Janda, Anna Podroužková, Maty Donátová, Bára Simajchlová
Co-author: Viktor Johanis, Martin Chlanda
Project location: Jana Antonína Bati 5648, Zlín, Czech Republic
Completion year 2018
Project size: 156 m2
Photography: BoysPlayNice
Collaborators: Truhlářství Obdržálek – joiner’s work; Martin Škvařil – building structure; AZ Glass – glass elements; Miroslav Malaník – electrics; Evžen Slezák – upholstery

The loft 32 is situated on the 8th floor of a former Baťa shoe factory building in Zlín, overlooking the green heart of the town. Its design aims to integrate the town’s image into the space of the apartment. The design approach contradicts the usual loft-making procedure, which emphasizes industrial materials in the interior, by transforming the space into an abstract composition with the industrial aspect presented through the view of the surrounding area, framed by the Zlín skyscraper and the valley.

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

The inner space features the gradual opening of the individual epicentres of the apartment. Its open space allows the separation of the social and private parts by using multi-level differentiation, rather than sharp divides. The interior is defined by the main social space, framed by the curved furniture partition wall and the built-in kitchen, which hides two rooms, a bathroom, an entrance hall and a “secret” staircase.

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

The main elevated space can be accessed through this partition, defined by the ramp gently ascending from the kitchen and dining area, past the play area in front of the window and through the space between the two atypical sofas to the bedroom, with its built-in round bathtub. The space is formed by the symbiotic structure composed of triangles that spirals around the centre of the layout and creates a stage that also functions as an auditorium, offering a view of the town.

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

The materials are in fine shades of white – whitened birch plywood, white leatherette upholstery and white PVC flooring – accentuated with glass railing dividers and sliding bedroom partitions, with the kitchen in high gloss and mosaic tiles.

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

bedroom, Abstract Composition with Industrial Aspect by petrjanda/brainwok

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

bathroom, Abstract Composition with Industrial Aspect by petrjanda/brainwok

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

dining room, Abstract Composition with Industrial Aspect by petrjanda/brainwok

bedroom, Abstract Composition with Industrial Aspect by petrjanda/brainwok

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box family house – were dedicated to our clients four-people family, very vibrant and modern living people with strong attitude and perception about modern architecture and minimalist design.

New SuViche Doral Restaurant Designed by Saladino Design Studios

The new 3,825 square-foot SuViche restaurant in Miami’s popular CityPlace Doral, is the brand’s unveiling of its new concept designed by Saladino Design Studios.

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design

Designed for an artist and an engineer, the Artist house is located mid-block in a downtown neighborhood surrounded by common Seattle cottages and bungalows. The owners have listed several additional criteria for their new home: a contemporary style, but not out of place with the rest of the Capitol Hill neighborhood

Homage to Oscar Niemeyer – The Heritage of Modernism

Located in Bellevue Hill, Australia, the Homage to Oscar Niemeyer project by Luigi Rosselli Architects is a renovation that turns back time rather than projecting the future.