Casa ECS in Sicily / Giuseppe Gurrieri Architect

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect

Project: Casa ECS
Architects: Giuseppe Gurrieri Architect
Architect in charge: Arch. Giulia Filetti,
Collaborators: Arch. Alessandro Bontà Arch. Fabrizio Camiilieri arch. Valentina Occhipinti
Location: Sicily, Italy
Year 2017
Photographer: Filippo Poli

Casa ECS , with its special laboratory for artists, rises in Sicily on an area of a high environmentally-friendly allure within the city of Scicli. Thanks to the natural configuration of the territory it is possible to appreciate the gentle slope of the land towards the Mediterranean sea: a series of terraces, retained by dry stone walls, with olive and carob trees growing up on them, fades beyond the horizon.

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 1

Casa ECS was realised following the principles of a low environmental impact intervention on the territory, clearly visible in the choice of adapting the building to the natural area and in the energy-saving study carried out.

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 2

The central idea focuses on the construction of a retaining wall covered with the local stone which generates a natural step that allowed to plan the insertion of the building into the environment, creating a noticeable continuity with the country-side view and the traditional cultivated land. Furthermore, thanks to the roof garden on completion the building becomes an integral part of the area.

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 3

Under the same perspective of maintaining the historical tradition of the territory, two courtyards appear in the northern part of the house as a removal of two land sections. The inner spaces of the house respect accurately the geometric pattern of the external face: the living room and the laboratory face the courtyards in the north side and the sea in the south side.

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 4

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 5

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 6

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 7

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 8

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 9

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 10

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 11

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 12

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 13

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 14

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 15

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 16

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 17

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 18

Casa ECS in Sicily, Giuseppe Gurrieri Architect 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

By Using an Optical Illusion This Family House Looks Much Bigger Inside Then It Is

CUBE is a contemporary family house designed by Yakushi Design Studio in Bucha, Ukraine. Contrary to all physical laws this house inside is larger than...

Renovation and Extension of the Hopetoun Road Residence by B.E Architecture

The approach for the renovation and extension of the Hopetoun Road Residence is to retain the existing structure as an anchoring element, adding a series of pavilions underneath a floating copper roofline that wraps around the original building.

Central Park Road House / Studiofour

An existing 1970’s house originally comprised of brown brick with small windows, dark interior spaces and walls covered in superfluous decoration, our focus was to return the house to its unadorned honest form.

Mill Valley Modern Home by YamaMar Design

Tucked into a low valley, next to a creek, this Mill Valley modern home was in need of some serious design love. Our clients, an environmental attorney, his wife and two kids purchased the house knowing they wanted to do an extensive renovation of both the house and grounds.

Studio CaSA Proposes White Everywhere – The White Retreat, Sitges, Spain

The renovation of this small apartment of 36 square meters, was realized exactly after the solution imagined by the customer. Located in Sitges, Spain,...

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

This ancient barn, which now sits near a secondary residence, had outlived its usefulness and was going to ruin. Wishing to save it from an impending loss, the owner decided to convert it into a house for his children: a gathering place to celebrate.