Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea

Architects: Leroy Street Studio
Project: Shore House / private retreat
Project Team: Marc Turkel, Morgan Hare, Greg Heasley, Christine Chang
Interiors: Sybille Schneider, Eilla Shlanger
Location: North Haven, New York, United States
Photographer: Scott Frances

Located at the juncture where a forest opens onto the bay, the Shore House was designed to capture both the intimacy of the wooded site and the expansiveness of the open water. Upon approach, a cedar facade and planted roof obscure the house while the minimal fenestration curates glimpses of the ocean beyond. A cut in the earth offers entry to the house followed by a sequence of interior and exterior spaces that slowly open to sweeping views of the bay.

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 1

Designed for both large family events and as a private retreat, the water side of the house is wrapped in large glass panels that open to a covered outdoor courtyard. Here a large masonry hearth supports the upper volume and provides a focal point for a sunken seating area. Access to the floating bedrooms and sitting room is by a hidden stair.

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 2

The language of detailing is both expansive and intimate: exploring the junction between abstract modernism and handcrafted materiality. The monumental scale of the cantilevered mass and panoramic glazing are juxtaposed with the intimacy of the texture and warmth of charred cedar, brushed oak, blackened steel, troweled plaster, and hand-glazed tiles.

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 3

By taking on the roles of both the builder and interior designer, the architects were able to engage the design process from inception through fabrication and construction and were better positioned to integrate the nuances of the site and program into the final design.

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 4

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 5

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 6

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 7

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 8

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 9

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 10

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A New Family Home on an Infill Site in East London

ZCD Architects has completed a three-bedroom family house on a tight site on Rushmore Road in Clapton, east London. The corten steel clad home negotiates 11 separate boundaries and has a street frontage of only 3.5m.

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology

The apartment is designed to facilitate union with the Japanese 5S methodology. It was intended the design deliberately place importance on selecting, organising and caring for the belongings of the occupants.

Rubber Ducky Trail House by Hoogland Architecture

Located just 20 miles from Las Vegas on the outskirts of a historical mining town of 290 residents, Rubber Ducky Trail House is situated on the banks of a desert arroyo and against the backdrop of millions of acres of public-access wilderness and trails.

Sand Dune Sanctuary / Hindley & Co

Our Clients came to us with a book of midcentury classics, in which, much to our delight, they had earmarked a photograph of the deep verandah of the Farnsworth House by Mies Van de Rohe, which, along with the qualities of the location and site, gave us our starting point.

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

The heritage-listed two-storey villa in Wellington, New Zealand, dating back to the 1870s, was in need of careful repair, maintenance and a thermal upgrade. Alongside this work, the clients were eager to open up the house to the sun and garden with a living / kitchen / dining extension.

Northern Lake Home Blends into the Forested Landscape / Strand Design

Programmatically, the Northern Lake Home is composed of two primary massings separated by a glass core. Splaying out to the lake beyond and nestled into a natural swale, the public spaces contour along the landscape blurring the distinction between its built and natural environments.