Residential ArchitectureHousesNorth Fork Bay House for a Young Brooklyn Family of Four

North Fork Bay House for a Young Brooklyn Family of Four

North Fork Bay House

Architects: Resolution: 4 Architecture
Project: North Fork Bay House
Location: Laurel, New York, United States
Size: 1,650 sf
Photographer: Lindsay Kunz
Text by Resolution: 4 Architecture

With direct access to Great Peconic Bay, this prefab beach house is designed to be a weekend retreat for a young Brooklyn family of four, and seasonal residence for the client’s Florida-based parents. The prefabricated modules are set atop the site-built steel frame, allowing for views of the bay as one arrives via the long, tree-lined gravel drive.

North Fork Bay House 1

While the North Fork Bay House is not technically within a FEMA-designated flood zone, the strategy of lifting the house is a direct response to the client’s concerns about potential flooding in the future. Simultaneously, this strategy provides outstanding views of the bay from the main level, while creating shaded and sheltered outdoor space below the house for parking, lounging, and woodworking—including the grandfather’s latest project: building a small sailboat.

North Fork Bay House 2

One gains entry via an open-riser exterior stair to a courtyard deck, where adjacent trees fill the view and sunlight flows into the house. Full-height sliding glass doors facing the bay connect the open-plan communal space to a large bayside deck and the beach beyond.

North Fork Bay House 3

As a weekend retreat, the family’s two young girls enjoy their bunkroom with custom built-in Baltic birch bunk beds and integrated toy cubbies. Parents and grandparents also appreciate their own custom built-in Baltic birch bed platforms with integrated side tables and headboards, as well as the built-in natural maple wardrobes.

North Fork Bay House 4

Interior materials evoke a beach vibe, and make for easy cleaning: large-format tile flooring throughout the home, subway tile bathroom walls with glass mosaic tile accents, Caesarstone countertops, Corian backsplashes, maple cabinets, Baltic birch millwork, and stainless steel appliances.

North Fork Bay House 5

Exterior materials—chosen for their durability—hold up to the harsh coastal climate. Kynar-coated corrugated aluminum siding withstands the corrosive salt air while providing beautiful tone and texture. Warm natural cedar used for siding, railings, the outdoor shower enclosure, and the brise-soleil—along with Ipe decking—complement the cool metal siding.

North Fork Bay House 8

North Fork Bay House 6

North Fork Bay House 7

North Fork Bay House 9

North Fork Bay House 11

North Fork Bay House 12

North Fork Bay House 13

North Fork Bay House 14

North Fork Bay House 15

North Fork Bay House 16

North Fork Bay House 17

North Fork Bay House 18

North Fork Bay House 19

Subscribe to our newsletter

Bath Project by Natasha Chibiriak – without Floor Tiles and Crockery

One of the tasks undertaken by the Russian designer Natasha Chibiriak ( 1plus1 studio ) in the execution of this bath project was to not use floor tiles and crockery. So this is how the idea of using an artificial teak wood wall has appeared, which gives more warmth to the space.

Rabot Tourist Cabin – close to glaciers in northern Norway

The architect’s description: The Rabot Tourist Cabin is one of many DNT (Norwegian Trekking Association) lodging facilities throughout Norway. It is located at 1200 meters...

Cherry Tree Residence – Extensions to a Country Home in Oxfordshire

Originally a farm-workers’ dwelling, Cherry Tree House is one of the oldest buildings in Harpsden, a village outside Henley on Thames and has been home to our Clients, a family with three young children, since 2016.

Transformation of Global Radio HQ’s Interior Space by Woodhouse Workspace

Woodhouse Workspace has designed new offices of Global Radio HQ in London. Woodhouse Workspace are family run office design and fitout company based in...

Lean 2 House by Ben Callery Architects

At Lean-2 House we’ve put a new spin on the quirky and quaint elements of the typical lean-to, with a compact but spacious second lean-to on an existing house with a difficult orientation.

Recommended Stories